Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-08/parlamentele-din-rom-nia-estonia-i-lituania-au-ratificat-acordul-de-asociere-intre-republica-moldova-35682.html
Data: Jul 8, 2014 (13:08)

Parlamentele din România, Estonia și Lituania au ratificat Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE

Parlamentul Lituaniei a ratificat astăzi Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Apreciem foarte mult deschiderea și sprijinul din partea țărilor Uniunii Europene în realizarea parcursului european al Republicii Moldova și suntem interesați în continuare ca un număr cât mai mare de state membre UE să ratifice Acordul cu țara noastră”, a declarat Igor Corman.

România a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE pe 3 iulie. Estonia a ratificat documentul pe 4 iulie. Legislativul din Letonia se va convoca în ședință joi, 10 iulie, pentru a ratifica Acordul de Asociere, iar Bundestagul Germaniei urmează să-l ratifice în toamnă, la revenirea deputaților din vacanța parlamentară.

Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a ratificat Acordul de Asociere la UE, semnat pe 27 iunie la Bruxelles alături de Ucraina și Georgia. Potrivit procedurilor Uniunii Europene, tratatul urmează a fi ratificat de cele 28 de state membre și va intra în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni după data de depunere a ultimului instrument de ratificare. Până atunci, Acordul de Asociere se va aplica parțial și cu titlu provizoriu, la o lună după ce UE și Republica Moldova vor finaliza procedurile necesare în acest sens.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere în ședința plenară din 2 iulie, prin vot nominal. „Pentru” au votat 59 de deputați, 4 parlamentari au fost împotrivă, iar 38 de legislatori au fost absenți, anunță un comunicat al Legislativului.