Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-01/nicolae-timofti-a-avut-o-intrevedere-cu-pre-edintele-republicii-bulgaria-rosen-plevneliev-35583.html
Data: Jul 1, 2014 (18:32)

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 1 iulie a.c., la Sofia, o întrevedere cu președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în această țară la invitația omologului său bulgar.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbiri oficiale, cu participarea celor două delegații. Ulterior, Nicolae Timofti și Rosen Plevneliev au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia președintele Republicii Moldova a mulțumit oficialităților de la Sofia pentru sprijinul acordat țării noastre în parcursul său european.

„Următorul obiectiv ambiţios al Republicii Moldova este obţinerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană. Țara mea va aprecia mult sprijinul acordat în acest sens de Bulgaria”, a declarat Nicolae Timofti.

Șeful statului s-a arătat convins că schimburile comerciale și culturale dintre cele două țări se vor intensifica odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară asociată cu Uniunea Europeană.

De asemenea, președintele Timofti a apreciat susţinerea din partea Bulgariei pentru soluţionarea conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat că între Chișinău și Sofia există „relații de prietenie și încredere” și a felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Este un pas important spre democrație și bunăstare. După ce Bulgaria a semnat în 1999 Acordul de Asociere cu UE, produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut de 3 ori – de la 2600 de dolari până la 7500 de dolari în prezent, iar șomajul s-a redus de la 30 la 10 la sută”, a declarat președintele bulgar. Rosen Plevneliev a spus că Uniunea Europeană este un spațiu în care statele, indiferent de mărimea lor, pot să-și decidă de sine stătător destinul și viitorul.

Rosen Plevneliev a dat asigurări că Parlamentul Bulgariei va ratifica cât de curând Acordul de Asociere semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Președintele Bulgariei și-a exprimat satisfacția față de condițiile create de autoritățile de la Chișinău pentru etnicii bulgari, care beneficiază de toate drepturile prevăzute de convențiile internaționale pentru păstrarea și dezvoltarea identității naționale.

Șefii de stat au discutat și despre situația regională, exprimându-și preocuparea pentru evoluțiile din estul Ucrainei. Cei doi oficiali au pledat pentru stabilizarea situației din Ucraina în baza principiilor și normelor dreptului internațional, privind suveranitatea și integritatea teritorială a statelor.

În după-amiaza acestei zile, președintele Nicolae Timofti a avut întrevederi cu președintele Adunării Naționale a Bulgariei, Mihail Mikov, și prim-ministrul bulgar, Plamen Oresharski, în cadrul cărora  au fost abordate subiecte legate de dezvoltarea dialogului politic, precum și cooperarea în domeniile comercial-economic, investițional, energetic, al infrastructurii, educației și culturii.

Președintele Nicolae Timofti este însoțit de o delegație din care fac parte secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, consilieri prezidențiali, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, șeful Direcției Europa Centrală și de Sud-Est a MAEIE, Gheorghe Soltan, și președintele raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, anunță Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.