Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.06.2014

Notarii vor avea mai multă independență, dar va fi controlată calitatea serviciilor prestate de aceștia

Ținând cont de practica aplicării legii cu privire la notariat pe parcursul anilor, dar și de experiența altor state, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care va asigura o mai bună funcționare și organizare a notarilor, va reda independența acestora. Documentul a fost remis Guvernului spre examinare și aprobare.

Deși s-au operat mai multe modificări asupra actualei legi cu privire la notariat, aceasta conține mai multe divergențe și lacune, cum ar fi: lipsa unor criterii clare şi bine determinate de stabilire a numărului necesar de notari, a notarilor stagiari; admiterea în profesie; modul de percepere a plăţilor; lipsa unui organ profesional al notarilor care ar asigura organizarea şi autoadministrarea activităţii profesionale a notarilor, promovarea şi apărarea intereselor colective ale notarilor pe plan naţional etc.

De asemenea, proiectul de lege propune crearea Camerei Notariale ca organ de autoadministrare și reprezentare a profesiei. Camera Notarială va avea un organ suprem - Adunarea generală a notarilor, în competenţa căreia va fi alegerea membrilor consiliului, preşedintelui, aprobarea bugetului, statutului Camerei, Codului deontologic al notarilor etc., și un organ executiv - Consiliul Camerei.

Pentru a asigura independenţa notarilor, a spori calitatea activităţii notariale prestate, dar și pentru a respecta drepturile, libertăţile și interesele legitime ale persoanelor se propune divizarea funcţiilor de supraveghere între Camera Notarială și Ministerul Justiţiei. Astfel, Camera Notarială va fi un organ de autoadministrare şi apărare a profesiei, iar Ministerul Justiţiei va exercita funcţia de control al notarilor și de promovare a politicilor în domeniu. De asemenea, pe lângă Ministerul Justiţiei urmează să fie constituite Comisia de licenţiere şi Colegiul disciplinar - instrumente de realizare a controlului asupra calităţii serviciului public prestat.

Potrivit Ministerului Justiției, elaborarea proiectului de lege cu privire la organizarea activităţii notarilor face parte din Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 şi Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia. Mai mult, reformarea notariatului este un obiectiv care se regăsește și în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova „Integrare europeană: libertate, democraţie, bunăstare" pentru anii 2011-2014.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus