Trimite e-mail | Printeaza
Externe
17.04.2014

Ponta: Cel mai important este modul în care sprijinim Moldova, să nu fie prinsă în conflicte

Ponta: Cel mai important este modul în care sprijinim Moldova, să nu fie prinsă în conflicte

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, referitor la o eventuală unificare a Transnistriei cu Rusia, că ţara noastră va avea "o poziţie perfect coordonată cu a Guvernului de la Chişinău", adăugând că pentru România "cel mai important e modul în care sprijină Moldova, să nu fie prinsă în conflicte".

Victor Ponta a declarat, joi, la Câmpia Turzii, că lucrul cel mai important pentru România este modul în care sprijină Republica Moldova, astfel încât să nu fie prinsă în conflictele actuale şi să îşi continue drumul european.

"Cel mai important pentru România este modul în care sprijinim Moldova, să nu fie, la rândul său, prinsă în aceste conflicte şi să îşi continue drumul european şi drumul democratic. Suntem într-o zonă fierbinte, dar până acum şi în continuare o să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor partenerilor noştri ", a spus Ponta.

Întrebat ce se întâmplă dacă Rusia acceptă unificarea cu Transnistria, Victor Ponta a spus că ar fi, categoric, "o violare flagrantă a dreptului internaţional".

"România va avea o poziţie perfect coordonată, identică chiar, cu a Guvernului de la Chişinău. Am şi vorbit ieri (miercuri - n.r.) cu domnul Leancă (Iurie Leancă, premierul Moldovei - n.r.), o să mă şi văd, într-o săptămână de acum încolo, şi vom sprijini fără niciun fel de ezitare poziţia Guvernului legitim al Republicii Moldova", a afirmat Ponta.

Întrebat în continuare dacă este îngrijorătoare declaraţia unui oficial transnistrean potrivit căreia Transnistria trebuie lăsată să îşi decidă singură soarta, premierul a răspuns că este "foarte îngrijorătoare".

"Tocmai de aceea nu mai suntem în momentul de acum câtva timp, când se discuta de declaraţii serioase sau mai puţin serioase. Suntem într-un moment de criză evidentă şi aici, pe de-o parte, e bine că România a luat, acum zece ani, decizii fundamentale - NATO, UE, e bine că putem sprijini cel puţin Moldova, dacă nu mai mult Ucraina, e bine că suntem extrem de uniţi, cei care avem funcţii în ceea ce priveşte politicile fundamentale ale statului român", a susţinut Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat, joi, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus