Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-11/cna-a-retzinut-trei-persoane-pentru-spalari-de-bani-shi-evaziune-fiscala-33873.html
Data: Mar 11, 2014 (10:16)

CNA a reţinut trei persoane pentru spălări de bani şi evaziune fiscală

Trei persoane au fost reţinute, aseară,  de CNA şi procurorii anticorupţie, fiind suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală. Reţinuţii, care sunt proprietarii unui lanţ de cafenele din capitală,  sunt bănuiţi că ar fi organizat o schemă de evidenţă contabilă dublă prin care au prejudiciat statul în proporţii deosebit de mari.

Concret, proprietarul localurilor ar fi angajat chelneri care aveau indicaţia de a nu  înregistra mijloacele băneşti încasate de la clienţi prin aparatul de casă şi control. Astfel, o parte din banii încasaţi nu erau reflectaţi în evidenţa contabilă.

Potrivit estimărilor preliminare, doar două cafenele din cinci gestionate de bănuiţi ar fi încasat în jumătate de an aproximativ 4 000 000 de lei, fără a-i reflecta în evidenţa contabilă.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală, iar bănuiţii riscă o amendă în mărime de la 3000 la 5000 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 6 ani.

Totodată, în cadrul anchetei s-a mai constatat că, pentru a atribui un aspect legal banilor obţinuţi fraudulos, bănuiţii au achiziţionat, în 2013,  mai multe imobile în Capitală. În acest caz, a fost iniţiată şi o cauză penală pentru spălare de bani.

Ieri, ofiţerii CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii în localurile administrate de cei trei, de unde au ridicat documente ce confirmă evidenţa dublă a încasărilor. În urma acestora au fost reţinute trei persoane, aflate în relaţii de rudenie (soţul, soţia şi soacra acestuia). După percheziţionarea corporală a uneia dintre reţinute, au fost găsite 100 000 de lei – bani acumulaţi într-o singură zi de personalul unei cafenele.

Suspecţii sunt reţinuţi pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Potrivit CNA, conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.