Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.01.2014

Raport privind eliminarea regimului de vize pentru Republica Moldova, prezentat în LIBE

Raport privind eliminarea regimului de vize pentru Republica Moldova, prezentat în LIBE

Un raport al eurodeputaților Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE, și Tanja Fajon (S&D) privind eliminarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova a fost prezentat joi Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European (LIBE), opiniile eurodeputaților fiind favorabile în acest sens.

Propunerea ar trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014.

"Au fost opinii, așa cum era de așteptat, foarte favorabile, s-a insistat foarte mult pe eforturile pe care Republica Moldova le-a făcut până acum, mai ales din iulie, de când s-a aplicat facilitarea vizelor pentru Moldova — un alt raport pentru care am fost raportor. Toată lumea a spus că nu este niciun fel de problemă. S-a stabilit un termen de amendamente — sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât la sfârșitul lunii februarie să se poată vota în comisie acest raport.
Cred că este un semnal politic important pentru Republica Moldova și un răspuns la eforturile importante pe care Moldova le-a făcut în această perioadă în drumul ei către Uniune", a declarat Marian-Jean Marinescu, la finalul ședinței comisiei LIBE.

Potrivit acestuia, liberalizarea vizelor va avea un impact direct și foarte important pentru fiecare cetățean al RMoldova, în condițiile în care sunt aproape 300.000 de cetățeni moldoveni care muncesc în Uniune.

"Deci va fi foarte important pentru cetățenii din Republica Moldova să poată circula în Uniune fără a avea nevoie de viză. S-a menționat că Moldova aplică în acest moment sistemul de pașapoarte biometrice, mai modern decât în multe state membre", a adăugat Marinescu.

Etapa următoare va fi în luna februarie, când se vor discuta amendamentele la raport.

"Sper ca amendamente să nu existe, nu văd de ce s-ar depune amendamente. La sfârșitul lunii februarie, raportul va putea fi votat în comisie. După care, nefiind un regulament, ar trebui să existe o negociere cu Consiliul, însă, din câte știu eu în acest moment, nici în Consiliu nu sunt probleme și cred că se va face această negociere printr-un schimb de scrisori prin care se va accepta acordul, astfel încât să-l votam în plen în martie; dacă nu, cel mai târziu în aprilie. Regulamentul intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Vrem să votăm acest raport înainte de alegeri", a subliniat europarlamentarul PDL. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus