Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.12.2013

Parlamentul European salută parafarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova şi propunerea de a permite cetățenilor moldoveni să călătorească în spațiul Schengen fără vize

Parlamentul European salută parafarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova şi propunerea de a permite cetățenilor moldoveni să călătorească în spațiul Schengen fără vize

Rezultatul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, din 29 noiembrie, arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspirațiile europene ale partenerilor săi europeni, spun deputații în rezoluția adoptată joi. Ei cer ca la Consiliul UE din decembrie să se dea un semnal politic puternic că ușa UE rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat acordul de asociere.

Rezoluția spune că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerțul, politica de vize și proiectele de securitate energetică în cadrul unei "politici mai strategice și mai flexibile" pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa.

Parlamentul condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei și a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii și statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul măsuri, dacă Rusia încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului prin sancțiuni comerciale motivate politic împotriva UE și a partenerilor săi.

Deputații salută inițierea acordurilor politice și comerciale cu Georgia și Moldova la summitul de la Vilnius și speră ca acestea să poată fi semnate cât de curând posibil. Ei cer Comisiei să se asigură că cetățenii acestor state vor beneficia de anumite avantaje tangibile, pe termen scurt, în urma acestor acorduri.

Ei salută, de asemenea, propunerea de a permite cetățenilor moldoveni să călătorească în spațiul Schengen fără vize.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus