Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-25/procurorii-vor-contesta-sentintza-aplicata-unui-cetatzean-strain-32361.html
Data: Nov 25, 2013 (16:55)

Procurorii vor contesta sentinţa aplicată unui cetăţean străin

Procuratura Generală va contesta sentinţa Judecătoriei sect. Centru prin care un cetăţean al Germaniei (membrul unui grup criminal, care anterior s-a eschivat de organele de drept) a fost condamnat la amendă de 18 mii de lei pentru organizarea migraţiei ilegale şi tentativă de scoatere ilegală a copiilor din ţară.

Procurorii, care au solicitat condamnarea acestuia la 5 ani de detenţie, consideră pedeapsa aplicată inculpatului ca fiind prea blândă pentru comiterea unor astfel de infracţiuni.

Potrivit secţiei combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale, cetăţeanul Germaniei, fiind membru al unui grup criminal organizat, urma să transporte din Republica Moldova în Franţa 9 cetăţeni turci, printre care şi trei minori. Pentru organizarea transportării la muncă în Franţa victimele achitau între 1500 şi 2000 de euro fiecare.

Astfel, în ianuarie 2011, inculpatul a ascuns migranţii în rulota pe care o conducea şi a încercat să-i treacă ilegal peste frontiera de stat. În urma controlului de frontieră, persoanele ascunse au fost depistate de grăniceri.

Procurorul a solicitat aplicarea faţă de cetăţeanul Germaniei a măsurii preventive arest pentru a exclude eschivarea acestuia de răspundere penală, însă la data de 18 ianuarie 2011 Judecătoria sectorului Centru a respins demersul procurorului şi l-a eliberat sub control judiciar.

Încheierea respectivă a fost contestată de către procuror la Curtea de Apel Chişinău, însă învinuitul, aflându-se sub control judiciar, la 23 ianuarie 2011, folosind un alt paşaport, a fugit peste hotare eschivându-se de organele de urmărire penală.
Începând cu anul 2011, inculpatul a fost anunţat în căutare internaţională, fiind ulterior reţinut şi extrădat autorităţilor Republicii Moldova de către autorităţile competente ale Sloveniei. Actualmente, cetăţeanul Germaniei se află în arest preventiv.

În prezent sânt daţi în căutare şi ceilalţi complici ai inculpatului, cetăţeni străini care se află în afara teritoriului Republicii Moldova.

Din datele procurorilor, reiese că inculpatul era ajutat de o cetăţeană a Republicii Moldova, care avea rolul de translatoare şi ghid al migranţilor pe teritoriul ţării noastre, unde aceştia s-au aflat timp de câteva zile.

Menţionăm, că femeia a fost condamnată în iulie curent la amendă în sumă de 18 mii de lei, pe motiv că a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei, are la întreţinere doi copii minori şi a conlucrat cu organul de urmărire penală, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.