Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.10.2013

Primele 20 tone de pesticide sînt evacuate astăzi din raionul Taraclia spre Polonia

Primele 20 tone de pesticide, din totalul de 170 de tone, stocate pe teritoriul raionului Taraclia, sînt evacuate astăzi spre Polonia, unde urmează a fi distruse.

Potrivit şefului Secţiei ecologie şi protecţia mediului din cadrul Armatei Naţionale, locotenent-colonelul Mariana Grama, toate cele 170 de tone din raionul Taraclia vor fi evacuate, de pe teritoriul ţării, pînă la 12 noiembrie curent. Lucrările de reambalare şi încărcare a substanţelor chimice sînt efectuate de un grup de 8 militari ai Armatei Naţionale.
Locotenent-colonelul Mariana Grama a mai specificat că evacuarea substanţelor nocive se desfăşoară în cadrul etapei finale a Proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, care a demarat la 9 iulie curent. În cadrul acestui proiect, pînă în luna mai 2014, de pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi evacuate şi distruse în Polonia circa 1270 tone de pesticide.

Pentru realizarea fazei finale a proiectului, prin intermediul Fondului de încredere NATO/PfP, au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325 mii euro reprezintă contribuţia ţării noastre, restul banilor fiind donaţi de România - stat pilot al proiectului - Belgia, Norvegia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg şi Lituania.
Mariana Grama a mai spus că, în anul curent, de pe teritoriul Republicii Moldova, au fost evacuate 170 tone de pesticide, care ulterior au fost distruse în Germania.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus