Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.10.2013

O schemă de spălare de bani ce a prejudiciat statul cu câteva milioane de lei, anihilată de Serviciul de Informaţii şi Securitate

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, în acţiune operativă de conlucrare cu Procuratura municipiului Chişinău, a depistat şi anihilat o schemă de spălare de bani cu prejudicierea intereselor economice ale statului – estimate la câteva milioane de lei.
 
În cadrul investigaţiilor efectuate, s-a constat că o grupare criminală transnaţională, din care fac parte şi originari ai unor ţări străine, a organizat în mun. Chişinăupracticarea jocurilor de noroc – , fără aprobarea de către autorităţile abilitate a genului de activitate specificat. În scopul realizării ocupaţiei criminale, făptuitorii au amenajat o sală de joc clandestină dotată cu rulete, dispozitive video, audio, tehnică de calcul, computere şi alte aparataje sofisticate prin care se asigura cu o productivitate optimă conectarea la reţeaua globală internet. Jocurile de noroc, în speţă, se realizau în etape succesive prin intermediul unui site – drept „cazinou on-line”, dar cu participarea unor persoane concrete, existente în realitate. Figuranţii vizaţi conduceau aceste jocuri, „adunând banii câştigaţi”  şi „plăteau câştigurile” – prin intermediul unui spaţiu virtual în care sunt situate informaţii pe reţeaua internet, respectiv, transferând bani în conturile mai multor companii off-shore prin diverse sisteme de decontări electronice.
 
Urmare percheziţiilor, concomitente, la multitudinea de adrese unde organizaţia ilegală îşi desfăşura tranzacţiile bazate pe speculă, înflagrant delict au fost ridicate obiecte şi documente care confirmă caracterul totalal activităţii conspirative a grupării transnaţionale cu pricina – marcată de contopirea capitalului, imens, căpătat prin operaţiuni financiar-bancare în lipsa autorizaţiei prevăzute de legislaţia naţională din domeniu.
 
Potrivit SIS, de cazul dat sunt preocupate Organele Procuraturii Republicii Moldova, care au pornit o cauză penală pe elementele componenţei de infracţiune prevăzute de Codul Penal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus