Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.10.2013

27 de membri ai organizaţiei criminale „Makena”, condamnaţi în Belgia

Procuratura Generală a Republicii Moldova în strînsă colaborare cu procurorii italieni şi belgieni au întreprins şi continuă să întreprindă acţiuni pentru destructurarea organizaţiei criminale „Makena”, cu ramificaţii nu doar în ţară, ci şi în alte state europene.

Astfel, recent, 27 de membri activi ai organizaţiei criminale „Makena” au fost condamnaţi în total la 93 de ani de detenţie şi la pedepse financiare în sumă de peste 135 mii euro. Verdictul a fost dat de Tribunalul oraşului Namur din Belgia, care a mai dispus distrugerea actelor false ridicate şi confiscarea obiectelor folosite de interlopi la comiterea infracţiunilor. La pronunţarea sentinţei, doar trei dintre inculpaţi erau prezenţi în instanţă, ceilalţi fiind anunţaţi în căutare internaţională.
Conform celor constatate de procurorii europeni, activitatea organizaţiei criminale pe teritoriul Belgiei era dirijată din Republica Moldova de liderul acesteia, Vladimir Moscalciuc, alias „Makena”, care, la momentul comiterii crimelor îşi ispăşea pedeapsa în unul din penitenciarele R.Moldova şi care avea complici - rezidenţi în Belgia. Misiunea acestora era de a organiza reuniuni ale „responsabililor de hoţi”, le procurau vehicule şi materiale necesare pentru comiterea infracţiunilor, repartizau rolurile subalternilor, făceau rost de acte şi plăcuţe de înmatriculare false, stocau obiectele sustrase, împărţeau prada conform regulilor organizaţiei. De asemenea, aceştia operau transferul de fonduri în Republica Moldova şi zilnic, raportau telefonic capului grupării criminale despre acţiunile realizate.

Potrivit Procuraturii Federale a Regatului Belgiei, în cursul anului 2008, membrii organizaţiei criminale, conduse de V. Moscalciuc, alias „Makena”, au comis sistematic sustrageri din locuinţe, furturi şi trafic de automobile, precum şi traficau clandestin criminali. Obiectele sustrase erau colectate, iar mai apoi repartizate astfel, încît să fie asigurată finanţarea organizaţiei criminale prin transferarea fondurilor în Republica Moldova, dar şi pentru aprovizionarea executorilor de pe teritoriul Regatului. De asemenea, o serie din obiectele furate erau vîndute unor subiecţi polonezi.

Gruparea se reunea de cîteva ori pe lună la adrese diferite pentru a strînge „cotezaţiile” (20% din pradă) pentru finanţarea structurii. O parte din veniturile criminale erau expediate clandestin în Republica Moldova pentru a fi distribuite familiilor sau investite în imobile.

Potrivit actului de inculpare, întocmit de procurorii belgieni, unul dintre membrii organizaţiei criminale avea sub acoperire o agenţie de transport, cu sediul în Republica Moldova, poseda multiple microbuze, ajuta la intrarea conaţionalilor pe teritoriul Belgiei şi organiza transportarea bunurilor provenite din activitatea criminală. La comiterea crimelor, potrivit procurorilor belgieni, inculpaţii intimidau, ameninţau, aplicau violenţa, acte de corupţie şi alte metode frauduloase pentru a realiza acţiunile ilicite.

Majoritatea membrilor organizaţiei erau cetăţeni ai Republicii Moldova, fiind racolaţi şi transportaţi în baza actelor false pentru a comite ilegalităţi pe teritoriul Regatului. Unii dintre inculpaţi aveau antecedente penale în Republica Moldova, alţii erau învinuiţi de comiterea crimelor deosebit de grave şi pe teritoriul Elveţiei şi Franţei, fiind subiecţi ai mandatelor de arestare europene. ADN-urile acestora au fost găsite pe obiectele sustrase şi în maşinile cu care aceştia săvîrşeau infracţiunile.
Sentinţa instanţei belgiene poate fi atacată în termen de 15 zile, iar Procuratura Generală a Republicii Moldova este în aşteptarea actelor din partea colegilor belgieni pentru a asigura executarea sentinţei în privinţa interlopilor.

Amintim că, în baza probelor aduse de Procuratura Generală a Republicii Moldova, în aprilie anul trecut, 11 membri ai organizaţiei criminale „Makena” au fost condamnaţi în total la 175 de ani de detenţie, fiindu-le stabilite pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenţie.

Respectiva cauză penală a fost declanşată la începutul anului 2010, ca urmare a plîngerilor unor deţinuţi, care reclamau că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena”.

În cadrul cercetării judecătoreşti procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a creat organizaţia criminală cu denumirea „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului „Pruncul”.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus