Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.09.2013

R.Moldova va primi 30 de mil. de euro de la Uniunea Europeană pentru a îndeplini precondițiile semnării Acordului de Asociere

R.Moldova va primi  30 de mil. de euro de la Uniunea Europeană pentru a îndeplini precondițiile semnării Acordului de Asociere

Un proiect de lege cu privire la ratificarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană a fost aprobat de membrii Cabinetului de miniștri.

Programul–cadru de suport al acordurilor aflate în desfășurare și cele viitoare dintre Republica Moldova și UE va permite realizarea mai multor proiecte Twinning, TAIEX, SIGMA și va oferi asistență tehnică în valoare de 30 de mil. de euro. Banii vor fi alocați pentru elaborarea și revizuirea politicilor naționale, legislației în domeniul reformării administrației publice, justiției, afacerilor interne și comerţ astfel încât prevederile Planului de Acţiuni RM-UE să fie aplicate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi pentru participarea Republicii Moldova la programele comunitare şi agenţiile UE.

Scopul programului este consolidarea instituțională și îndeplinirea precondițiilor necesare semnării Acordului de Asociere, crearea Zonei de Liber Schimb şi avansarea spre regimul liberalizat de vize.

Printre instituțiile beneficiare de asistență europeană se numără: Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național pentru Protecția Datelor, Agenția Națională pentru Protecția Concurenței, etc.

Acordul de Finanțare are o perioadă de 7 ani și va implica angajamente financiare din partea Guvernului de la Chișinău doar pentru componenta investițională, care reprezintă 20 la sută contribuție de la bugetul de stat, anunță un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus