Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-08-15/guvernul-va-demara-o-campanie-ampla-de-sensibilizare-a-opiniei-publice-privind-sigurantza-circulatzi-31017.html
Data: Aug 15, 2013 (20:57)

Guvernul va demara o campanie amplă de sensibilizare a opiniei publice privind siguranţa circulaţiei rutiere

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere, convocată în mod de urgenţă de către Premierul Iurie Leancă la o zi de la accidentul tragic în care şi-au pierdut viaţa opt tineri.

Prim-ministrul a solicitat instituţiilor statului să intensifice acţiunile de profilaxie şi prevenire a accidentelor, inclusiv prin conlucrarea activă cu organizaţiile neguvernamentale, pentru eficientizarea şi amplificarea impactului acestora. În acest sens, s-a decis demararea unei campanii ample de informare şi sensibilizare a populaţiei privind siguranţa circulaţiei rutiere în luna septembrie a.c.

Potrivit indicaţiilor Premierului, Ministerul Afacerilor Interne urmează să asigure extinderea acţiunilor de tipul „Nopţile albe”, de patrulare pe drumurile naţionale, zona rurală şi în locurile de agrement, dar şi să intensifice monitorizarea respectării regulilor de vânzare a alcoolului de către unităţile comerciale. De asemenea, din luna septembrie curent va fi lansat sistemul de monitorizare video a traficului rutier, proiect realizat în parteneriat cu Republica Populară Chineză.  Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a primit sarcina de a asigura executarea eficientă a lucrărilor de marcare şi instalare a indicatoarelor rutiere pe toate drumurile naţionale, precum şi să întreprindă măsuri pentru combaterea transportului ilicit de călători. Totodată, Ministerul Educaţiei va asigura introducerea unui curs obligatoriu de educaţie rutieră în şcoli şi va urgenta actualizarea curriculumului de instruire, calificare şi recalificare a conducătorilor de autovehicule.

În cadrul şedinţei a fost analizată situaţia privind executarea sarcinilor stabilite la ultima întrunire a Consiliului din 7 iunie 2013, inclusiv privind realizarea proiectelor de reabilitare şi reparaţie capitală a drumurilor naţionale, consolidarea capacităţilor instituţionale ale poliţiei de patrulare, perfecţionarea legislaţiei cu privire la organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier, precum şi  organizarea procesului de instruire a conducătorilor auto şi de educaţie rutieră, de formare continuă şi atestare a cadrelor managerilor şi celor didactice etc.

S-a constatat că în urma reformei în domeniul siguranţei circulaţiei rutiere a fost înregistrată o diminuare cu 8,3% a numărului de accidente în primele 6 luni ale anului 2013, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 30% a numărului de decese în urma acestora. Totodată, au fost identificate mai multe probleme ce necesită să fie soluţionate împreună cu societatea civilă, în mod special cu privire la riscurile în cazul nerespectării regulilor de comportament în traficul rutier şi şofatului în stare de ebrietate. 

Următoarea şedinţă a Consiliului va fi convocată în luna octombrie 2013, anunță Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.