Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-08-05/la-frontiera-moldorom-na-va-fi-creat-un-coridor-verde-pentru-transportatorii-de-incredere-shi-sistem-30864.html
Data: Aug 5, 2013 (15:40)

La frontiera moldo-română va fi creat un coridor verde pentru transportatorii de încredere şi sistemul TIR- EPD

Serviciul Vamal în comun cu Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova /AITA/ şi Uniunea Internaţională a Transportului Rutier /IRU/ intenţionează să lanseze un proiect-pilot, la frontiera moldo-română privind crearea coridorului verde pentru transportatorii de încredere şi sistemul TIR- EPD (TIR Electronic Pre-Declaration).

La postul vamal Leuşeni-Albiţa a fost desfăşurată recent  o şedinţă cu participarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova, conducătorilor şi reprezentanţilor AITA, IRU, precum şi Uniunea Asociaţiilor de Transport Rutier din Regiunea de Cooperare Economică de la Marea Neagră (BSEC-URTA), Asociaţia Română a Transportatorilor Rutieri Internaţionali (ARTRI), Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Reprezentanţii asociaţiilor internaţionale s-au familiarizat cu activitatea postului vamal Leuşeni-Albiţa, inclusiv cu perfectarea în regim prioritar a procedurilor vamale pe piste separate create pentru operatorii economici autorizaţi, care beneficiază de simplificările lansate anterior de Serviciul Vamal în parteneriat cu mediul de afaceri.

IRU a salutat pozitiv aceste facilitări acordate agenţilor economici şi transportatorilor, prezentînd în acest sens iniţiativa de lansare a unui nou proiect pilot la postul vamal Leuşeni-Albiţa, privind implementarea coridorului verde TIR EPD.

Acest nou sistem va facilita considerabil traficul rutier în acest post vamal, va diminua timpul de aşteptare în vamă, va spori dezvoltarea comerţului exterior şi totodată va optimiza controlul vamal pe baza principiului selectivităţii şi analizei de risc.

De menţionat că în prezent doar pe partea Republicii Moldova este implementată o linie specială de trecere în regim prioritar a frontierei de care pot beneficia operatorii economici şi transportatorii de încredere. Totodată noul proiect pilot va putea facilita la maximum traficul transfrontalier pentru companiile credibile şi să asigure totodată un control sporit asupra transporturilor de risc.

Iniţiativa de creare a coridorului verde pe ambele părţi ale frontierei moldo-române, va fi promovată de Serviciul Vamal şi AITA, cu susţinerea IRU şi a Organizaţiei Mondiale a Vămilor. În acest sens în cadrul şedinţei s-a convenit de a crea un grup de lucru care va elabora propunerile corespunzătoare implicit va evalua necesităţile de dezvoltare a infrastructurii postului pentru sporirea la maximum a capacităţii acestuia conform solicitărilor transportatorilor.