Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-24/misiunea-osce-in-moldova-continua-procesul-de-eliminare-a-surselor-de-radiatzie-ionizata-din-transni-30765.html
Data: Jul 24, 2013 (22:50)

Misiunea OSCE în Moldova continuă procesul de eliminare a surselor de radiaţie ionizată din Transnistria

Astăzi Misiunea OSCE în Moldova a încheiat procesul de eliminare a peste 700 de surse de radiaţie ionizată dintr-un spital şi fabrici din Transnistria.

„Încă o dată, o bună cooperare între autorităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru s-a dovedit a fi eficientă pentru a reduce riscurile potenţialele pentru populaţia locală”, a spus Ambasadoarea Jennifer Brush, Şefa Misiunii OSCE în Moldova.

La Tiraspol, sursele de radiaţie ionizată au fost înlăturate de la Spitalul Clinic Republican şi Fabrica de confecţii Tirotex; la Bender, acestea au fost înlăturate de la Departamentul orăşenesc de canalizare, Fabrica de Cereale din Bender, Fabrica de Utilaje, Fabrica de aparate de telecomunicaţii şi o fabrică de mobilă. Înainte de a fi lichidate în conformitate cu standardele internaţionale, aceste surse vor fi depozitate în siguranţă.

Misiunea OSCE în Moldova a finanţat procesul de eliminare şi a conlucrat cu autorităţile din Chişinău şi Tiraspol pentru a ajunge la un acord privind eliminarea şi lichidarea acestor substanţe periculoase.

Acest proiect face parte din activităţile în curs de desfăşurare ale Misiunii OSCE în Moldova de consolidare a încrederii între oamenii şi comunităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru. În 2012, Misiunea OSCE în Moldova a sprijinit evacuarea deşeurilor radioactive industriale de la o întreprindere de prelucrare a zahărului şi a alcoolului, situată în oraşul Rîbniţa, pe malul stâng al râului Nistru, şi depozitarea acestora într-un spaţiu în siguranţă în afara Chişinăului. În luna aprilie anul curent, peste 250 de surse de radiaţie ionizată au fost eliminate din biblioteca Tiraspol şi de la o staţie de generare a energiei electrice.