Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.07.2013

Ambasadorul Ingrid Tersman: Autoritățile suedeze și cele moldovenești vor promova o serie de programe de consolidare a democrației în Republica Moldova

Ambasadorul Ingrid Tersman: Autoritățile suedeze și cele moldovenești vor promova o serie de programe de consolidare a democrației în Republica Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.
 
În cadrul întrevederii, Igor Corman și Ingrid Tersman au discutat despre programul vizitei la Chișinău a domnului Per Westerberg, Președintele Parlamentului Suediei, una dintre țările care au inițiat Parteneriatul Estic. Vizita va avea loc pe data de 2 septembrie 2013.
 
Alte subiecte de discuție au vizat prioritățile agendei legislative pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului, perspectivele Summit-ului de la Vilnius pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, proiectele de modernizare a țării, respectiv transferul de expertiză și bune practici în consolidarea democrației din Republica Moldova.
 
De asemenea, cei doi interlocutori au făcut un schimb de opinii referitor la importanța cooperării structurate dintre Parlament și Guvern pentru asigurarea coerenței procesului de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar.
 
Igor Corman a remarcat evoluția ascendentă a dialogului moldo-suedez și sprijinul de care beneficiază Republica Moldova din partea Suediei în procesul de integrare europeană. Președintele Parlamentului a exprimat gratitudine pentru asistența oferită Republicii Moldova de către autoritățile suedeze. În context, interlocutorii au făcut o retrospectivă a activităților din cadrul Programului de asistență a Parlamentului Republicii Moldova de către Parlamentul Suediei pentru consolidarea democrației parlamentare. Programul a fost implementat în perioada 2012 – iunie 2013.
 
La rândul său, Ambasadorul Ingrid Tersman a salutat cooperarea dintre puterea legislativă și executivă din Republica Moldova și a menționat că Suedia va sprijini și în continuare eforturile Republicii Moldova de integrare europeană. În acest context, autoritățile suedeze și cele moldovenești vor promova o serie de programe de consolidare a democrației în Republica Moldova, o atenție aparte va fi acordată descentralizării și dezvoltării capacităților autorităților publice locale. Ingrid Tersman a anunțat că autoritățile suedeze elaborează Strategia regională pentru Europa de Est, pentru perioada 2014-2020. Obiectivele acestei reforme rezidă în consolidarea democrației, justiției și dezvoltării durabile, precum și în apropierea statelor participante ale Parteneriatului Estic de UE, relatează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus