Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-17/nicolae-timofti-rom-nia-este-un-sus-inator-fara-rezerve-al-parcursului-nostru-european-30629.html
Data: Jul 17, 2013 (13:38)

Nicolae Timofti: România este un susținător fără rezerve al parcursului nostru european

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 17 iulie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu președintele României, Traian Băsescu.

După întrevederea tête-à-tête a celor doi șefi de stat și convorbirile oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații oficiale, președintele Nicolae Timofti a făcut următoarea declarație de presă:


„Am avut cu Excelența Sa, domnul președinte Traian Băsescu, o discuție călduroasă și consistentă. Domnul președinte este un prieten al Republicii Moldova. Între țările noastre există o relație de frățietate și acest sentiment îl simt și astăzi, la întâlnirea cu domnul Traian Băsescu.

Discuția noastră a cuprins un șir de proiecte comune. Le voi structura pe domenii, pentru a le da mai multă claritate.

În plan politic, am convenit să menținem un ritm dinamic în dialogul nostru bilateral. Credem cu tărie că cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului au doar de câștigat de pe urma relației speciale și privilegiate dintre țările noastre.

România este un susținător fără rezerve al parcursului nostru european, și i-am mulțumit președintelui Băsescu pentru acest sprijin prețios, și pentru implicarea sa personală în proiectele de importanță strategică pentru Republica Moldova, și anume integrarea europeană, securitatea energetică și soluționarea conflictului transnistrean. 

Am apreciat, de asemenea, efortul Guvernului de la București și al diplomației române de a pleda cauza Republicii Moldova la nivel internațional.

Pe plan economic, m-am bucurat să am cu președintele Băsescu discuții concrete pe marginea unui șir de proiecte comune.

Gazoductul Iași-Ungheni, crucial pentru securitatea noastră energetică, va începe să fie construit la sfârșitul lunii august, prin contribuția financiară esențială a părții române, exprimată în suma de 9 milioane de Euro.

Alte 3 proiecte energetice moldo-române vor prinde contur, unele chiar anul acesta: liniile de înaltă tensiune Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Goteşti-Fălciu.

Am vorbit și despre necesitatea construirii unor noi poduri peste râul Prut, în regiunea orașului Ungheni şi localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu din România.

Ne-am exprimat voința să fie stimulate raporturile comerciale și investițiile reciproce.

În plan cultural, i-am mulțumit președintelui Băsescu pentru donația de carte în valoare de 1 milion de volume, destinate bibliotecilor școlare; pentru biserica maramureșeană care a fost instalată la Soroca; și pentru cele 5 mii 500 de burse de studii acordate elevilor și studenților noștri.

De asemenea, am stabilit să rezolvăm cât mai curând, pe cale amiabilă, problema retransmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova, a televiziunii publice române TVR1”, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.