Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-11/serviciul-prevenire-shi-combaterea-spalarii-banilor-a-semnat-doua-acorduri-de-colaborare-cu-servicii-30548.html
Data: Jul 11, 2013 (12:21)

Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor a semnat două acorduri de colaborare cu serviciile similare din Canada şi Principatul Andora

Două  acorduri de colaborare au fost semnate de către Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor (SPCSB) al CNA cu serviciile similare din Canada şi Principatul Andora. Memorandumurile au fost încheiate în cadrul  celei de-a 21 şedinţe plenare a Grupului Egmont, care a avut loc în perioada 30 iunie - 06 iulie în oraşul Sun City, Africa de Sud.

Noile acorduri vor oferi posibilitatea schimbului operativ de informaţii între entităţile de inteligenţă financiară prin reţeaua specializată a grupului Egmont.

În cadrul Şedinţei şefilor UIF (unităţi de inteligenţă financiară) au fost operate  mai multe modificări la documente strategice, precum Carta Grupului Egmont, Principiile privind Schimbul de Informaţii intre UIF, Ghidul practic privind activitatea UIF etc.

Republica Moldova, alături de alte state, a participat la toate şedinţele de lucru ,în cadrul cărora au fost prezentate rapoartele de cercetare în domeniul securizării UIF, spălarea banilor prin intermediul comercializării pietrelor preţioase, capacitatea UIF de a obţine informaţii.

Potrivit CNA, a fost ales un nou preşedinte al Grupului Egmont pentru următorii 2 ani care, conform votului, a devenit Murray Michell, şef al Directoratului de Informaţii Financiare al Africii de Sud. De asemenea, au fost acceptaţi noi membri ai Grupului unităţi de inteligenţă financiară din 8 ţări, precum Algeria, Bangladesh, Bolivia, Burkina Faso, Vatican, insulele Seychelles, Togo şi Trinidad şi Tobago.

De notat că, la eveniment au participat 380 de reprezentanţi ai UIF din 107 jurisdicţii şi 15 organizaţii internaţionale de profil (FATF, MoneyVal, Banca Mondială, FMI etc.).

Amintim că, Grupul Egmont este o organizaţie internaţională a Unităţilor de Informaţii Financiare, care asigura cadrul de eficientizare a cooperării privind schimbul operativ de informaţii in domeniul prevenirii si combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. In prezent, Grupul Egmont are 139 de membri. Republica Moldova a obţinut calitatea de membru al Grupului Egmont pe 28 mai 2008, iar acum are acorduri de colaborare cu 44 de ţări.