Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.05.2013

Ofiţerii Inspectoratului naţional patrulare au dreptul de a aplica amenzi contravenţionale conducătorilor auto

Ofiţerii Inspectoratului naţional patrulare au dreptul de a aplica amenzi contravenţionale conducătorilor auto

În contextul ultimelor informații plasate în spațiul public, privind îndemnarea conducătorilor mijloacelor de transport auto de a contesta în instanța de judecată procesele-verbale întocmite pe cauzele contravenționale în domeniul circulației rutiere de către funcționarii Inspectoratului național de patrulare a Inspectoratului General al Poliției al MAI, invocînd că nu dețin o astfel de competență, Inspectoratul General al Poliției precizează următoarele.

În conformitate cu prevederile articolelor 385 și 400 Cod contravenţional, prin Ordinul Șefului Inspectoratului General al Poliției nr. 6 din 29 martie 2013 au fost împuterniciți cu atribuții de constatare și/sau de sancționare a cauzelor contravenționale în domeniul circulației rutiere inspectorii Inspectoratului național de patrulare și Serviciilor supraveghere transport și accidente rutiere a Inspectoratelor de poliție de nivelul I-IV ale IGP, succesori de drepturi și obligații ale funcționarilor poliției rutiere.

Referitor la hotărîrea instanței de judecată invocată cu titlu exemplificativ, prin care a fost contestat procesul-verbal întocmit unui contravenient pe motivul depășirii limitei de viteză de către un funcționar al Inspectoratului național de patrulare, subliniem că instanța de judecată a hotărît încetarea procesului contravențional din motivul lipsei faptei contravenționale în acțiunile contravenientului, dar nu avînd ca temei competența funcțională a agentului constatator de a întocmi procese-verbale.

Subsecvent, de menționat că pînă în prezent nu a fost emisă nici o decizie a instanței de judecată ierarhic superioare de anulare a proceselor-verbale cu privire la contravenții pe motivul invocat supra.

La moment, de către Ministerul Afacerilor Interne se promovează un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului contravenţional, care presupune o abordare tehnică în contextul asigurării aplicabilităţii articolului 400.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus