Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-03-20/patru-vameshi-retzinutzi-pentru-contrabanda-cu-tzigari-29081.html
Data: Mar 20, 2013 (14:49)

Patru vameşi reţinuţi pentru contrabanda cu ţigări

Secţia control şi investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată a Procuraturii Generale investighează o cauză penală pornită pe faptul contrabandei cu ţigări în proporţii deosebit de mari.

Procurorii au constatat că pe parcursul anilor 2007-2011 factorii de decizie ai SC „Intercominvest” SRL, împreună cu alte persoane necunoscute, au trecut peste frontiera vamală a Republicii Moldova tutun, în proporţii deosebit de mari, cu folosirea frauduloasă a documentelor şi a mijloacelor de identificare vamală.

În scopul diminuării valorii tutunului, acesta a fost importat în Republica Moldova şi exportată în ţările vest - europene, prin Zona Antreprenoriatului Liber prin intermediul unor societăţi comerciale.

În cadrul urmăririi penale au fost documentate 48 auto-camioane de tip „TIR” cu aproximativ 500.000 kg de tutun fermentat, pregătit pentru confecţionarea ţigaretelor exportate fraudulos în spaţiul UE. Tutunul a fost exportat cu folosirea documentelor frauduloase, la preţ menţionat fictiv în documentele vamale. În final marfa - tutun fermentat, pregătit pentru confecţionarea ţigaretelor, a ajuns în spaţiul UE, cu preţul din nou diminuat, sub alt cod vamal şi altă denumire de produs.

Pe marginea acestui caz a fost creat un grup de urmărire penală, în care au fost incluşi procurori din cadrul Procuraturii Generale şi Ministerul Afacerilor Interne.

La data de 19 martie 2013 de către grupul de urmărire penală au fost efectuate 18 percheziţii atît la domiciliile suspecţilor, sediile interprinderilor acestora precum şi în oficiile birourilor de serviciu ai colaboratorilor vamali bănuiţi de complicitate la comitere infracţiunii în cauză.

La fel, la data de 19 martie 2013 au fost reţinute 7 persoane, dintre care 4 colaboratori ai Serviciului Vamal, informează  Serviciul de presă al Procuraturii Generale