Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.01.2013

Dosar penal pe numele „protestatarului” din faţa Procuraturii Generale

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, la 29 ianuarie 2013, Procuratura sectorului Rîşcani al capitalei a declanşat astăzi o cauză penală pe numele cetăţeanului Anatol Mătăsaru care a defăşurat un “protest” indecent în faţa clădirii Procuraturii Generale, încălcînd grav ordinea publică şi manifestînd obrăznicie deosebită faţă de societate.

Aceste acţiuni contravin prevederilor art.10 (libertatea de exprimare ) şi art.11 (libertatea de întrunire şi de asociere) din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. De asemenea, ele contravin alineatului 2 al acestor articole, reprezentînd obiectul unor restrîngeri obligatorii pentru o societate democratică, necesare pentru apărarea ordinii publice, prevenirii infracţiunilor, protejarea moralei şi protecţiei drepturilor şi libertăţilor altora.

Cauza penală a fost pornită în baza articolului 278 alin.(1) Cod penal – huliganism, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită.

Potrivit legislaţiei, aceste acţiuni se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus