Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-12-19/in-luna-februarie-in-r-moldova-va-veni-o-misiune-de-evaluare-a-ue-pentru-a-stabili-perioada-liberali-27797.html
Data: Dec 19, 2012 (21:32)

În luna februarie, în R. Moldova va veni o misiune de evaluare a UE pentru a stabili perioada liberalizării regimului de vize

În cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană s-a discutat despre raportul Guvernului privind implementarea condiţionalităţilor fazei II a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, priorităţile pentru perioada imediat următoare, dar şi despre lichidarea restanţelor de ordin legislativ şi instituţional.

La 13 decembrie, 2012, Prim-ministrul Vlad Filat a prezentat la Bruxelles în cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, primul raport privind implementarea condiţionalităţilor fazei II a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, care este ultima etapă înainte ca Moldova să beneficieze de regim liberalizat de vize.

Participanţii la şedinţă au discutat despre modul cum a fost realizat acest raport, care are peste 100 de pagini, cum s-au implicat instituţiile, dar şi restanţele care mai există.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,  a precizat că numărul restanţelor nu este mare şi cu eforturi consolidate acestea vor fi lichidate în scurt timp. Vicepremierul  a vorbit despre importanţa vizitei Misiunii de evaluare a Uniunii Europene, care îşi va începe activitatea în R. Moldova în luna februarie.

„Din experienţa anterioară cunosc că experţii care vor veni sînt foarte bine pregătiţi, cunosc rigorile Uniunii Europene şi vor face o analiză minuţioasă. Este important ca la plecare ei să fie convinşi că R. Moldova este pregătită pentru liberalizarea regimului de vize”, a precizat Iurie Leancă.