Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.12.2012

Vlad Filat s-a întîlnit astăzi cu prim-ministrul Statului Qatar

Vlad Filat s-a întîlnit astăzi cu prim-ministrul Statului Qatar

Prim-ministrul Vlad Filat s-a întîlnit astăzi cu prim-ministrul Statului Qatar, Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al-Thani.

„Mă bucur să vă văd în Qatar. Noi ne dorim apofundarea relațiilor dintre statele noastre și mizăm pe stabilirea unor direcții de cooperare în cadrul acestei vizite”, a spus Premierul Statului Qatar. Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al-Thani a dispus ca o delegație mixtă din Qatar, formată din membrii ai Guvernului şi ai mediului de afaceri, să viziteze Republica Moldova, la începutul anului viitor, pentru a studia oportunitățile investiționale și comerciale, și pentru a iniția relaţii de colaborare în domeniile agriculturii, educației și infrastructurii.

Vlad Filat a spus că această vizită este foarte importantă, care va pune bazele pentru o colaborare durabilă şi reciproc avantajoasă. Premierul  a mulțumit pentru ajutorul acordat sinistraţilor în urma inundaţiilor din vara anului 2010, în valoare de 98 mii dolari SUA.

Părțile au discutat despre valorificarea potenţialului economic între cele două state. În context, Vlad Filat a reiterat interesul Republicii Moldova de a institui o reprezentanţă diplomatică permanentă a R. Moldova în Statul Qatar și a mulțumit conducerii Qatarului pentru disponibilitatea de a acorda gratuit spaţiu pentru sediul Ambasadei, iniţial pentru o perioadă de 2 ani.
Vlad Filat a subliniat interesul RM de a coopera cu Qatar în cele mai diverse domenii, precum: agricultura, industria, sectorul petrolier şi gazele, turismul, educaţia, tehnologii informaţionale.

Părțile au convenit ca, în perspectivă, să fie inițiate și realizate proiecte comune, cu implicarea experților în diverse domenii. Premierul moldovean a menționat că RM pledează pentru valorificarea potenţialului comercial-economic care există între cele două state, precum şi pentru atragerea investiţiilor qatareze în ramurile strategice ale țării noastre, precum infrastructura și  agricultura.

„Sîntem deschişi pentru realizarea proiectelor privind parcurile industriale şi zonele economice libere, în special cu participarea agenţilor economici din Statul Qatar, care activează în România, Ucraina, Bulgaria şi alte ţări din regiune. În particular sîntem interesaţi să stabilim un parteneriat cu Parcul pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Qatar, care este, în acelaşi timp, şi o zonă cu regim liber, regim similar zonelor economice libere”, a mai menționat Vlad Filat.

Premierul a adresat omologului său o invitaţie de a vizita Republica Moldova pe parcursul anului 2013 sau, eventual, în cadrul unui turneu regional.

La întrevedere au participat Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Maia Sandu, ministra Educației, Marcel Răducan, ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Păduraru, Secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova, Anatol Ghilaş, şeful Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, deputatul Nicolae Juravschi, Preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic.

Din partea delegației țării-gazdă au participat ministrul Afacerilor Municipale și Planificării Urbane, Șeicul Abdul Rahman bin Khalifa bin Abdul Azziz Al-Thani, ministrul Mediului, Abdullah bin Mubarak bin Abud Almudadi, ministrul Educației, Saad bin Ibrahim Al-Mahmoud, ministrul de Stat pentru Afaceri Externe, Șeicul Hamad bin JAssim bin Jabr Al-Thani, Președintele Companiei „Hassad Food”, Nasser Mohammed Al-Hajri, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus