Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2012

Anual Suedia acordă Moldovei asistenţă în mărime de 13 mil euro

Anual Suedia acordă Moldovei asistenţă în mărime de 13 mil euro

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu  Ewa Bjorling, ministru pentru Comerţ al Regatului Suediei, care se află în vizită în Republica Moldova.

La întrevedere a participat şi o delegaţie compusă din reprezentanţi ai companiilor suedeze care îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova sau intenţionează să lanseze afaceri  în ţara noastră.  Participanţii  au făcut un schimb de opinii privitor la schimbul comercial dintre Republica Moldova şi Suedia şi perspectiva de colaborare în domeniul economic. Membrii delegaţiei s-au arătat interesaţi să împărtăşească practicile Suediei nu doar în ceea ce ţine de administrarea afacerilor, ci şi a transferului de practici în sistemul de sănătate, prin crearea spitalelor universitare, inclusiv în ceea ce ţine de prelucrarea apelor reziduale şi alte domenii care ar oferi soluţii pentru bunăstarea populaţiei.

„Semnificativ este faptul că primii paşi ai negocierilor cu privire la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană au fost lansate în perioada în care Suedia a deţinut preşedinţia UE. De asemenea, Suedia este cel mai mare donator al Republicii Moldova şi lider european în acordarea asistenţei ţării noastre. Ajutorul anual acordat de Suedia pentru ţara noastră este de 13 milioane de euro”, a subliniat Premierul.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, Vlad Filata menţionat că domeniile în care Suedia acordă sprijin Republicii Moldova fortifică democraţia, educaţia, eficienţa energetică şi alte domenii vitale. Cît priveşte activitatea companiilor suedeze în Republica Moldova, Vlad Filat a menţionat că acestea contribuie la transferarea celor mai eficiente şi noi tehnologii şi aplicarea unui management bazat pe cunoştinţe.

„În perspectivă avem posibilitatea să intensificăm relaţiile în domeniul economic. Ştim ce acţiuni trebuie să întreprindem pentru a îmbunătăţi atractivitatea investiţională. Avem asigurate într-o perspectivă de scurtă durată deschiderea pieţelor de desfacere, prin semnarea, în anul viitor, al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană. Vom continua să implementăm reformele necesare pentru ca Republica Moldova să facă acel salt necesar şi să facă parte din marea familie europeană”, a declarat Prim-ministrul.

La rîndul său, Ewa Bjorling a declarat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Suedia trebuie privite nu doar prin cifrele schimburilor comerciale, ci şi prin oferirea de soluţii concrete pentru îmbunătăţirea unor domenii precum: democraţia, drepturile omului, sănătate, energia şi eficienţa energetică, dezvoltarea comerţului şi a tehnologiilor de telecomunicaţii, în aplicarea Responsabilităţii Sociale Corporative de către agenţii economici care sînt interesaţi să pătrundă pe noi pieţe de desfacere.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus