Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-13/o-noua-runda-de-negocieri-in-format-52-este-planificata-pentru-sf-rshitul-lunii-noiembrie-la-dublin-26433.html
Data: Sep 13, 2012 (19:21)

O nouă rundă de negocieri în format 5+2 este planificată pentru sfârşitul lunii noiembrie la Dublin

Cea mai recentă rundă de negocieri oficiale în formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a încheiat astăzi în Viena.

Ambasadorul Erwan Fouéré, Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a salutat acordurile de a intensifica dialogul în domeniul drepturilor omului, precum şi de a crea un forum comun de dialog cu societatea civilă şi mass-media de pe ambele maluri, astfel evidenţiindu-se rolul lor în identificarea unei reglementări cuprinzătoare. 

Întrevederea, prezidată de Ambasadorul Fouéré, s-a axat pe chestiuni precum învăţământul, în mod special la funcţionarea şcolilor cu predarea în grafie latină şi nostrificarea diplomelor, libera circulaţie, inclusiv redeschiderea podului din preajma localităţii Gura Bîcului pentru transportul auto. La întrunire au participat negociatorii principali din partea Moldovei şi a Transnistriei, Eugen Carpov şi Nina Ştanschi, precum şi reprezentanţii mediatorilor şi a observatorilor.

„Negocierile ce s-au desfăşurat pe parcursul ultimelor două zile în Viena au fost foarte constructive şi au contribuit la rezolvarea chestiunilor importante ce afectează vieţile oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv şcolile şi libera circulaţie”, a spus Fouéré. „Anul acesta, de la relansarea negocierilor oficiale, am reuşit să găsim limbaj comun în privinţa mai multor chestiuni proeminente, şi sunt optimist că acest lucru poate servi ca temelie pentru a atinge progrese concrete în luna noiembrie, când ne vom reuni în Dublin”.

Întrevederea a fost organizată în baza principiilor, procedurilor şi a agendei convenite în luna aprilie. Acestea conturează domeniile ce urmează să fie analizate, inclusiv socio-economic, juridic, umanitar, drepturile omului, instituţional, politic şi securitate, ce ţin de reglementarea complexă a conflictului.

Următoarea întrevedere este planificată pentru sfârşitul lunii noiembrie la Dublin. Negocierile vor fi precedate de o vizită la Chişinăul şi Tiraspolul a mediatorilor şi observatorilor.

Formatul „5+2” include reprezentanţii părţilor, mediatorii şi observatorii la procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Negocierile oficiale au fost reluate în luna noiembrie 2011 după o pauză de aproape şase ani.

Această rundă de negocieri a avut loc în incinta Ministerului Afacerilor Externe al Austriei, fiind găzduită cordial de Vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, informează un comunicat al OSCE.