Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-28/17-turci-munceau-ilegal-pe-un-shantier-din-republica-moldova-26188.html
Data: Aug 28, 2012 (22:05)

17 turci munceau ilegal pe un şantier din Republica Moldova

POtrivit MAI, administrația firmei și angajații riscă procese verbale și decizii de returnare în țara de baștină, fără drept de a mai traversa frontiera Moldovei pe o perioadă de trei ani.

În scopul contracarării fenomenului activităţii ilegale de muncă desfăşurate de către cetățenii străini pe teritoriul Republicii Moldova, la finele săptămânii trecute, Biroul Migrație și Azil a Ministerului Afacerilor Interne a depstat la un şantier de construcţie, amplasat în orăşelul Ghindeşti, raionul Florești, 17  cetăţeni ai Turciei care desfăşurau activitatea de muncă în domeniul construcţiei. La momentul controlului polițienesc, turcii nu dețineau permise de şedere  în scop de muncă eliberate în modul stabilit de legislaţia în vigoare.

Astfel, prin acţiunile sale, persoanele angajate au încălcat prevederile art. 334 alin. 2, Cod Contravenţional al RM. Pentru «Încălcarea regulilor de plasare în cîmpul muncii a cetăţenilor străini sau a apatrizilor» fiecare dintre ei s-a ales cu proces contravenţional, fiindu-i aplicată amendă în mărime de 1000 lei. Pe lângă amendă, cei 17 străini riscă să fie întorși în Turcia, cu privarea de dreptul de a veni în Moldova timp de 3 ani.   

În privinţa administraţiei întreprinderii urmează a fi întocmite procese-verbale administrative conform aceluiași articol, aliniatul 1 Cod Contravenţional. Potrivit legislației, factorii de decizie din cadrul SRL-ului riscă amendă de la 4.000 până la 5.000 de lei pentru fiecare angajat (în total de la 68 mii lei până la 85 mii lei)