Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-09/nicolae-timofti-avem-nevoie-de-lini-te-pentru-a-duce-la-indeplinire-proiectele-economice-i-politice--26006.html
Data: Aug 9, 2012 (11:55)

Nicolae Timofti: Avem nevoie de liniște pentru a duce la îndeplinire proiectele economice și politice de integrare europeană pe care le așteaptă cetățenii

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a lansat astăzi un apel către populaţie, informează Serviciul de presă al Preşedinţiei.

În Apel se menţionează:

" Stimați concetățeni,
În ultima perioadă, anumite grupări politice, dirijate din umbră sau în mod deschis de forțe ostile Republicii Moldova, au lansat acțiuni și declarații care se află la limita Constituției sau chiar încalcă normele legale.

Anumiți politicieni au chemat cetățenii și instituții ale statului la nesupunere civică, au încercat să înlocuiască însemnele noastre naționale cu unele false, au cerut referendumuri locale și naționale pe teme confuze, au manipulat grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituționale.

În ultimele săptămâni, în diferite regiuni ale țării, au fost activizate și mobilizate grupuri agresive de persoane care au încercat, sub pretexte inventate și invocând un patriotism fals, să provoace tensiuni sociale și politice și să destabilizeze astfel situația din țară. Peste tot, se poate observa aceeași amprentă ale acelorași autori.

Forțele care conduc aceste ostilități sunt deranjate, în opinia mea, de faptul că Republica Moldova, poate pentru prima dată în cei 21 de ani de independență, are o șansă reală de a se situa în rândul statelor civilizate din Europa. Transformările care au loc în țara noastră și sprijinul fără precedent de care beneficiem din partea partenerilor noștri occidentali nu sunt văzute cu ochi buni de acele formațiuni politice care doresc păstrarea Republicii Moldova într-o zonă obscură sau revenirea țării într-un climat de nesiguranță și teamă, în care drepturile omului sunt doar pe hârtie, iar supraviețuirea fizică a oamenilor depinde de umilințele prin care ar fi obligați să treacă.

Am dispus ca, în continuare, toate derapajele de la norma legală să fie sancționate prompt de instituțiile abilitate ale statului.
Chem toți cetățenii, toate formațiunile politice și autoritățile centrale și locale să dea dovadă de responsabilitate în această situație, să se abțină de la orice activitate care ar duce la escaladarea tensiunilor și să acționeze în strictă conformitate cu legile țării. Îndemnul meu se îndreaptă inclusiv către tinerii care aleg să-și revendice drepturile prin intermediul unor acțiuni de stradă. Nu este cazul să revenim pe baricade.

Avem nevoie de liniște pentru a duce la îndeplinire proiectele economice și politice  de integrare europeană pe care le așteaptă cetățenii. Reformele care se află în derulare pot fi implementate în cadru instituțional și în conformitate cu legile țării, dar nu pe stradă sau într-o formă extremă.

Am încredere în capacitatea Dumneavoastră de a înțelege aceste lucruri cu înțelepciune și discernământ. Vă mulțumesc."