Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.06.2012

Investitorii străini s-au plâns pe existenţa concurenţei neloiale din partea unor agenţi economici, manifestată inclusiv prin contrabandă şi anumite lacune în administrarea fiscală şi vamală

Investitorii străini s-au plâns pe existenţa concurenţei neloiale din partea unor agenţi economici, manifestată inclusiv prin contrabandă şi anumite lacune în administrarea fiscală şi vamală

Potrivit Ministerului Economiei, strategia şi conţinutul negocierilor pentru crearea Zonei de comerţ liber comprehensiv şi aprofundat cu Uniunea Europeană, cunoscut ca DCFTA, au fost discutate joi seara în cadrul unei întrevederi informale a viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cu Consiliul Asociaţiei Investitorilor Străini. Agenţii economici s-au interesat de condiţiile de tranziţie negociate şi poziţionarea Republicii Moldova în arhitectura relaţiilor politice şi economice dintre ţările Uniunii Europene şi Federaţia Rusă.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că în aceste zile, la Bruxelles, se desfăşoară partea negocierilor pe marginea DCFTA, ce vizează textele juridice ale viitorului acord. Acestea se referă la reformele structurale pe care urmează să şi le asume Republica Moldova pentru a beneficia de asistenţă din partea Uniunii Europene în implementarea Acordului. „Mandatul delegaţiei moldoveneşti, condusă de viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, este unul foarte clar şi prevede atât perioada de negocieri, cât şi cea de tranziţie a economiei moldoveneşti la regulile Uniunii Europene. Vom adopta pe parcurs aqcuis-ul comunicar, fapt care va stimula reformele structurale şi, respectiv, competitivitatea economiei moldoveneşti”, a declarat Valeriu Lazăr.

Oficialul a informat comunitatea investitorilor străini din Moldova privind planurile de privatizare, realizare a proiectelor de parteneriat public privat.

Cât ţine de politicile în domeniul energetic, prioritatea Guvernului este asigurarea securităţii energetice a ţării, în contextul implementării politicii europene în domeniu. Interesul nostru este de a coopera atât cu companiile ruseşti, cât și cu cele europene, de exemplu energia electrică produsă pe baza gazelor din Federaţia Rusă, să fie exportată în ţările din occident, a spus Valeriu Lazăr. Fără a face compromisuri cu cursul de integrare europeană, Moldova urmează să construiască relaţii bune şi cu partenerii din Est, având în vedere ponderea mare a comerţului, remitenţelor şi  investiţiilor venite din aceste ţări. Iar politicienii de la Chişinău ar trebui să se abțină de la standardele duble, pentru a nu periclita această strategie de diplomaţie economică, a spus ministrul Economiei.

Investitorii străini s-au plâns pe existenţa concurenţei neloiale din partea unor agenţi economici, manifestată inclusiv prin contrabandă şi anumite lacune în administrarea fiscală şi vamală. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr i-a invitat la consultări publice pe marginea politicii fiscale și vamale pentru anii următori în cadrul Consiliului consultativ al Ministerului Economiei, pentru a elabora soluţii comune în vederea sporirii colectării impozitelor la buget şi sporirea competitivităţii economiei moldoveneşti, inclusiv prin analiza de impact a politicilor promovate de Guvern. „Ajutaţi-ne să luptăm cu neajunsurile şi să promovăm acele lucruri care sunt bune în Republica Moldova”, a spus Valeriu Lazăr.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus