Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.03.2012

Ministrul Justiției a semnat la Strasbourg cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția Europeană de Asistență Judiciară în Materie Penală

Ministrul Justiției a semnat la Strasbourg cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția Europeană de Asistență Judiciară în Materie Penală

Aflat într-o vizită la Strasbourg, ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit astăzi cu Gianni Buqicchio, președinte al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, cunoscută mai bine sub numele Comisiei de la Veneția, precum și cu Secretarul General al acestui organ consultativ al Consiliului Europei, Thomas Markert. De asemenea, tot astăzi Oleg Efrim a semnat, alături de Secretarul adjunct al Consiliului Europei, Maud de Boer-Buqicchio, al doilea Protocol adițional la Convenția Europeană de Asistență Judiciară în Materie Penală.

Republica Moldova este parte la această Convenție din 1997, iar cei de-al doilea Protocol adițional vizează dezvoltarea tehnologiilor informaționale în Europa și întreagă lume, în contextul practicii penale.

Astfel, Protocolul semnat de ministrul Justiției este structurat pe mai multe capitole, primul referindu-se la rapiditatea soluționării cererilor de asistență judiciară, inclusiv prin transmiterea acestora prin intermediul mijloacelor electronice de comunicații. Un alt capitol cuprinde forme moderne de asistență judiciară în materie penală, cum ar fi audierea prin intermediul unor video conferințe și conferințe telefonice, transmiterea spontană de informații, supravegherea transfrontalieră, livrările supravegheate, anchetele sub acoperire și echipele comune de anchetă. De asemenea, acest instrument conține dispoziții referitoare la protecția martorilor și a datelor cu caracter personal.

În acest context, Ministerul Justiției menționează că toate ajustările necesare ajustării cadrului normativ, în vederea aplicării prevederilor celui de-al doilea Protocol la Convenția Europeană de Asistență Judiciară în Materie Penală sunt în prezent examinate în comisiile de profil ale Parlamentului. În acest sens, Ministerul Justiției a elaborat proiectul de Lege cu privire la modificarea și completarea Codului de procedură penală, care conține prevederi cum ar fi echipele comune de investigație, livrările supravegheate sau investigațiile sub acoperire.

Semnarea și, ulterior, ratificarea acestui instrument provine inclusiv din angajamentele asumate prin Planul de acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize.

Mâine, ministrul Justiției, Oleg Efrim, are programată o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, anunţă un comunicat al Ministerului Justitiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus