Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-28/procurorii-investigheaza-cazul-produselor-de-teleshopping-24136.html
Data: Feb 28, 2012 (16:17)

Procurorii investighează „cazul produselor de teleshopping”

Secţia investigaţii financiar-economice a Procuraturii Generale a declanşat o cauză penală pe faptul abuzului în serviciu comis de persoane care gestionează activitatea a doi agenţi economici.

Temei pentru pornirea procesului penal a servit sesizarea Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor (IPSSPMPC), care invoca faptul că pe parcursul anilor 2010-2011 ar fi primit reclamaţii de la mai mulţi consumatori, care s-au plîns pe produsele fizioterapeutice necalitative plasate pe piaţă de întreprinderile „Pradamirex” SRL şi „Tectonica-Med" SRL.

Potrivit reclamanţilor, întreprinderile respective ar fi făcut publicitate la produse de teleshopping, care nu doar că nu le-ar fi adus beneficii sănătăţii, ci, în unele cazuri, le-ar fi agravat-o.

Potrivit Regulamentului privind stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 96  din  29 ianuarie 2007 „se permite plasarea pe piaţă şi utilizarea dispozitivelor medicale numai cu condiţia dacă a fost aplicată pe ele marca naţională de conformitate „SM””, fapt ignorat de agenţii economici menţionaţi.
Aparatele plasate pe piaţă de întreprinderile „Pradamirex” SRL şi „Tectonica-Med" SRL, urmează a fi calificate ca dispozitive medicale,  reieşind din definiţiile expuse în Regulamentul menţionat. În conformitate cu prevederile legale, responsabilii acestor întreprinderi urmau să se conformeze acestor prevederi pentru evitarea fraudelor, apărării drepturilor, protecţiei vieţii, eredităţii, sănătăţii şi bunurilor consumatorilor.

Dispozitivele reclamate, urmau să deţină declaraţii de conformitate, care se emit în baza certificatelor de conformitate, eliberate în rezultatul încercărilor de laborator acreditat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Toate aceste rigori au fost ignorate de către factorii de decizie ai întreprinderilor „Pradamirex” SRL şi „Tectonica-Med" SRL, plasînd neautorizat pe piaţă produse care trebuiau supuse controlului de stat, condiţii în care se asigură protecţia consumatorului din partea statului.

Pentru exercitarea urmăririi penale în continuare, Procuratura Generală a expediat această cauză penală Procuraturii Anticorupţie, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.