Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-17/conducatorul-unei-institutzii-medicale-republicane-retzinut-cu-mita-de-65-000-lei-24034.html
Data: Feb 17, 2012 (11:39)

Conducătorul unei instituţii medicale republicane reţinut cu mită de 65 000 lei

Potrivit CCCEC, şeful unei instituţii medicale republicane a fost reţinut de ofiţerii Centrului Anticoruptie, în comun cu procurorii anticorupţie, fiind bănuit de corupere pasivă. Acesta, deţinînd şi functia de preşedinte al grupului de lucru creat pentru licitaţia publică de achiziţionare a utilajului medical, iniţial ar fi estorcat de la directorul unui S.R.L. circa 300 000 lei, pentru favorizarea cîştigării acestei licitaţii publice, sumă care urma să fie achitată în rate.

Astfel, persoana cu funcţie de răspundere a fost reţinută în flagrant în biroul de serviciu în momentul primirii sumei de 61 420 lei. Banii marcati „mită CCCEC” au fost depistaţi în geanta acesteia şi predaţi benevol la cererea colaboratorilor C.C.C.E.C.

Anterior, sub controlul colaboratorilor operativi ai Centrului a avut loc livrarea de control în sumă de 4200 lei.

Pe faptul coruperii pasive a fost pornită o cauză penală, riscînd privaţiune de libertate pe un termen de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 u.c. cu privarea de dreptul de a ocupa o anumită funcţie sau exercitarea anumitei activităţi pe un termen de la 3 la 5 ani.

În prezent, bănuitul este reţinut în izolatorul CCCEC pentru 72 de ore, iar Centrul întreprinde acţiuni în vederea identificării funcţionarilor de rang înalt din cadrul instituţiilor ierarhic superioare, implicaţi în acest caz.