Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-12-02/o-delegatzie-a-r-moldova-a-participat-in-zilele-de-1-shi-2-decembrie-2011-la-paris-la-sesiunea-a-27a-23154.html
Data: Dec 2, 2011 (22:35)

O delegaţie a R. Moldova a participat în zilele de 1 şi 2 decembrie 2011, la Paris, la sesiunea a 27-a a Conferinţei ministeriale a Francofoniei

Potrivit MAEIE, o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a participat în zilele de 1 şi 2 decembrie 2011, la Paris, la sesiunea a 27-a a Conferinţei ministeriale a Francofoniei, prezidată de Confederaţia Elveţiană.

Reuniunea a oferit posibilitatea delegaţilor din cele 56 state membre cu drepturi depline ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) şi din cele 19 state cu statut de observator, să se pronunţe pe marginea chestiunilor de interes comun, referitoare la promovarea limbii franceze, protecţia mediului ambiant, criza economică, pacea şi solidaritatea, inclusiv evoluţia procesului denumit «primăvara arabă».

În discursul său, viceministrul Andrei Popov a menţionat rolul OIF pe dimensiunea lingvistică şi culturală, a subliniat  importanţa politică a acţiunilor pe care această organizaţie le întreprinde în promovarea valorilor democratice şi dezvoltării durabile, în asigurarea păcii şi securităţii în spaţiul francofon. Oficialul moldovean s-a referit la proiectele francofone puse în aplicare în Republica Moldova, în mod special, la continuarea implementării, până în 2014, a programului de instruire în limba franceză a funcţionarilor publici şi diplomaţilor.

În cadrul reuniunii ministeriale, viceministrul Andrei Popov a avut consultări bilaterale cu viceminiştrii de externe ai Bulgariei şi Georgiei, Dimiter Tzantchev şi Thomike Gordadze, cu Philippe Beaulne, Reprezentantul personal al Prim-ministrului Canadei pentru Francofonie.

Cu ocazia aflării sale la Paris, Andrei Popov a avut  întrevederi bilaterale cu Jean –Louis Carrere, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare şi Forţe armate a Senatului Republicii Franceze, şi Eric Fournier, şeful Direcţiei Europa Continentală a Ministerului Afacerilor Externe şi Europene.