Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-11-15/pcrm-amenintza-cu-proteste-la-nivel-natzional-shi-cere-demisia-actualului-guvern-22912.html
Data: Nov 15, 2011 (15:19)

PCRM ameninţă cu proteste la nivel naţional şi cere demisia actualului guvern

PCRM cere demisia Alianței pentru Integrarea Europeană și inițiază acțiuni de protest la nivel național. Anunțul a fost făcut marți, 15 noiembrie, la o conferință de presă, de liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Vedeți mai jos declarația făcuta azi de Vladimir Voronin:

Ziua de ieri reprezintă un punct culminant al evenimentelor pe care le observăm pe parcursul ultimilor doi ani. Intrigi în loc de politică, vulgaritate demonstrativă în loc de „principii şi valori”, egoism şi interese personale în loc de capacitate şi dorinţă de a consolida eforturile pentru a preîntîmpina catastrofa socială şi economică în ţară.

Reprezentanţii Alianţei de guvernare şi trădătorii care li s-au alăturat au avut 62 de voturi pentru alegerea şefului statului. Dar ei măcar nici nu l-au înaintat. Nu au găsit candidatura potrivită. Adică, chiar şi în această problemă ei nu au reuşit să găsească o balanţă destoinică între instinctele personale şi sarcinile de dezvoltare naţională.

Pentru partidul nostru, evenimentele de ieri reprezintă un tablou destul de previzibil. Noi de mult timp declarăm că sursa crizei sistemice în ţară nu constă în faptul că nu este ales preşedintele. Totul este invers! – Preşedintele nu este ales din cauza aflării la guvernare a „forţelor crizei”, reprezentanţi plenipotenţiari ai stihiei haosului, distrugerii şi trădării. Adică, a forţelor care nu sînt capabile să facă cel mai modest prim pas în numele consolidării societăţii moldoveneşti, dar care şi-au demonstrat abilităţile pe tărîmul trădării de stat şi jefuirii nemiloase a poporului. Din aceste considerente deja este evident pentru toţi că atîta timp cît la guvernare se va afla această Alianţă, Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales! Atîta timp cît la guvernare se află această Alianţă, nu va fi nici un fel de dezvoltare, nici un fel de stabilitate, nici un fel de mişcare comună şi de compromis spre un scop comun.

Partidul Comuniştilor a considerat şi consideră în continuare alegerea şefului statului, exclusiv din perspectiva şi prin prisma unui proces de găsire a unui consens naţional, o posibilitate pentru reprezentanţii diferitor partide de a forma o oarecare agendă largă, care ar lua în calcul interesele diferitor pături şi categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Anume din acest considerent, în conformitate cu legea noastră supremă în stat, Constituţia, pragul de participare a deputaţilor pentru alegerea şefului statului este atît de înalt (61 de voturi). Ne-am convins însă nu o singură dată, că şi după 7 aprilie, dar şi pe parcursul ultimilor doi ani – partidele liberale, de dreapta, pur şi simplu nu sînt capabile să ajungă la un compromis. Ei nu sînt nici măcar capabili să conştientizeze aceste obiective. În această situaţie de criză ar fi fost necesar nu doar ca ei  să voteze pentru o candidatură sau alta de compromis, dar să fie reformatată integral guvernarea, să fie creată o nouă majoritate anti-criză care să-şi asume deplina responsabilitate pentru viitorul ţării. Dar partidele Alianţei şi în această privinţă au dat dovadă de frică, sperînd că prin intrigi şi căutarea de trădători în rîndurile PCRM îşi vor atinge scopurile primitive.
 În acest context, Partidul Comuniştilor declară următoarele.

În primul rînd, Alianţa şi cei apropiaţi lor, începînd cu ziua de astăzi, atît din punct de vedere juridic, cît şi din punct de vedere moral sînt de facto doar un grup de uzurpatori, care trebuie ori să-şi prezinte demisia, ori să răspundă în faţa legii. Jocurile murdare cu legislaţia şi Constituţia au luat sfîrşit. Alianţa trebuie să-şi dea demisia. Aceasta este poziţia noastră categorică. 
 Doi - din ziua de astăzi, noi iniţiem pregătirile pentru declanşarea protestelor la nivel naţional, care vor începe în următoarele săptămîni. Noi nu vom protesta pur şi simplu şi nu avem de gînd să cerem ceva de la acest regim. Cerinţa noastră de bază este – demisia regimului!

Trei - Partidul Comuniştilor declară că este gata şi dispune de toate capacităţile pentru preluarea responsabilităţii de guvernare a ţării. Noi ştim cum să scoatem ţara din criză, ştim cum să o eliberăm din capcana datoriilor, ştim cum să oprim criminalitatea în masă, cum să restabilim sfera socială şi să asigurăm stabilitatea naţională. Sîntem ferm convinşi – cu cît mai repede partidele Alianţei îşi vor recunoaşte înfîngerea politică şi ne vor transmite puterea în stat, cu atît mai repede noi vom scoate Moldova din această criză sistemică şi vom îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor ţării.