Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-11-14/ministrul-afacerilor-externe-al-republicii-slovenia-samuel-bogar-va-efectua-o-vizita-oficiala-in-r-m-22905.html
Data: Nov 14, 2011 (22:23)

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovenia, Samuel Žbogar, va efectua o vizită oficială în R.Moldova

În zilele de 15-16 noiembrie curent, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovenia, Samuel Žbogar, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean, Iurie Leancă.

Actuala vizită poartă un caracter simbolic, fiind prima a unui ministru de externe sloven în Republica Moldova de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Aceasta reflectă existenţa unui interes reciproc pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi promovarea dialogului consecvent între cele două ţări.

Programul vizitei cuprinde, pe lângă întrevederea cu Ministrul Iurie Leancă, întâlniri cu Preşedintele interimar, Preşedintele Parlamentului RM, Marian Lupu, şi cu Prim-ministrul RM, Vlad Filat.

În cadrul discuţiilor cu oficialii moldoveni urmează a fi abordate subiecte ce ţin de cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi a celor regionale, cooperarea sectorială, susţinerea reformelor instituţionale, implementarea proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare, modalităţile de preluare a experienţei slovene în procesul de integrare europeană.

Potrivit MAEIE, şeful diplomaţiei slovene va participa, de asemenea, la ceremonia de inaugurare a unui proiect socio-umanitar care va fi lansat în oraşul Ocniţa. Susţinut financiar de către o organizaţie neguvernamentală pentru asistenţă şi dezvoltare din Slovenia (Slovene Philantropy), proiectul are drept scop facilitarea procesului educaţional şi a integrării sociale a copiilor de vârstă şcolară din raionul Ocniţa. Se estimează că circa 4000 copii de etnie romă şi din familii defavorizate, ori cei rămaşi fără unul sau ambii părinţi, plecaţi la muncă peste hotare, vor beneficia de acest proiect.