Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-09-15/ministrul-justi-iei-a-dispus-intentarea-unei-proceduri-disciplinare-in-cazul-judecatorului-implicat--22289.html
Data: Sep 15, 2011 (22:29)

Ministrul Justiției a dispus intentarea unei proceduri disciplinare în cazul judecătorului implicat în preluarea frauduloasă a acțiunilor MAIB

În legătură cu decizia de ieri a Curții Supreme de Justiție, care a dat câștig de cauză investitorilor europeni păgubiți în cazul preluării frauduloase a unui pachet important de acțiuni de la Moldova-Agroindbank, dar și cu dezbaterile intense ce se poartă în societate pe marginea acestui caz, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a dispus, în calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, intentarea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului de la Curtea de Apel Bender, care a legalizat înstrăinarea acțiunilor. Suplimentar, ministrul Justiției a decis să sesizeze Procuratura Generală, pentru a investiga acțiunile acestui magistrat sub aspect penal, în vederea pornirii unei acțiuni penale.

"Pornind de la principiul independenței sistemului judecătoresc, este singurul lucru pe care pot să-l fac - să cer o anchetă disciplinară în cazul judecătorului respectiv, iar Procuratura Generală să o sesizez, pentru a verifica dacă fapta lui îmbracă aspecte penale", declară Oleg Efrim.

"Am adresat celor două instituții rugămintea ca ancheta să se desfășoare într-un mod cât mai rapid, astfel încât opinia publică, dar și partenerii noștri externi, care sunt extrem de preocupați de cazul atacurilor la adresa acționarilor mai multor bănci, să afle adevărul despre ceea ce s-a întâmplat. Îmi exprim speranța că acest caz va fi tratat cu seriozitate și profesionalism. Voi examina cu maximă atenție modul în care sesizarea mea este tratată și îmi voi expune punctul de vedere de câte ori voi considera necesar. Sper ca măcar de această dată, acest caz atât de grav nu va fi pus într-un sertar și abandonat acolo", subliniază ministrul Justiției.

Oleg Efrim se arată convins că "este momentul ca imaginea judecătorilor onești să nu mai fie afectată de diferitele suspiciuni de corupție ce planează asupra unor magistrați.  Cei care încalcă legea trebuie sancționați, ca să recâștigăm încrederea cetățenilor în judecători. Îi asigur pe toți judecătorii cinstiți că îmi voi face o prioritate din a redobândi încrederea oamenilor în Justiție, dar pentru asta sistemul trebuie să se debaraseze de uscături". Ministrul Justiției face, cu această ocazie, apel la toți magistrații onești, pe care îi cheamă să i se alăture în procesul de curățare a sistemului judecătoresc.

În același context, el se arată însă nedumerit de declarațiile unor înalți demnitari de stat care sugerau că Ministerul Justiției ar fi trebuit să intervină, in acest caz, în realizarea actului de justiție, în pofida principiului independenței Justiției.