Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-09-07/transmisionishtii-armatei-natzionale-participa-la-exercitziul-multinatzional-combined-endeavor-2011-22195.html
Data: Sep 7, 2011 (12:47)

Transmisioniştii Armatei Naţionale participă la exerciţiul multinaţional „Combined Endeavor 2011”

Transmisioniştii Armatei Naţionale participă la exerciţiul multinaţional „Combined Endeavor 2011", desfăşurat în perioada 9 - 22 septembrie, în oraşul Grafenwoehr, Germania.

Potrivit maiorului Oleg Chirilenco,  superiorul contingentului moldovenesc, exerciţiul „Combined Endeavor 2011" are ca obiectiv atingerea unui nivel înalt de compatibilitate operativă, securitate informatică, tehnică şi software prin integrarea sistemelor C4 naţionale.

Chirilenco a specificat că exerciţiul este un antrenament eficient în vederea asigurării suportului necesar pentru  contingentele multinaţionale, detaşate în operaţiuni cu caracter umanitar, de menţinere a păcii şi de înlăturare a consecinţelor calamităţilor naturale.

La exerciţiul din acest an, la care  participă reprezentanţi din 45 de ţări, Republica Moldova a detaşat 10 militari în domeniul comunicaţiilor şi sistemelor informaţionale din cadrul  Direcţiei comunicaţii şi sisteme informaţionale, Centrului comunicaţii şi sisteme informaţionale, Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova" şi Divizionului de artilerie.

Chirilenco a adăugat că participarea la Combined Endevor  reprezintă o oportunitate pentru militarii moldoveni de a se familiariza cu tehnologiile moderne folosite de armatele occidentale în domeniul transmisiunilor militare. Totodată, în cadrul exerciţiului militarii Armatei Naţionale efectuează teste de compatibilitate a echipamentului cu diferite ţări şi obţin experienţă privind utilizarea tehnicii şi sistemelor informatice militare la nivel internaţional.  

De remarcat că participarea Armatei Naţionale la Combined Endeavor datează cu anul 1998, iniţial în calitate de observator, iar din 1999, militarii moldoveni s-au implicat activ în desfăşurarea exerciţiului, informează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.