Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-15/retzea-interlopa-acuzata-de-procurori-de-shantaj-in-penitenciarele-tzarii-21441.html
Data: Jun 15, 2011 (10:40)

Reţea interlopă acuzată de procurori de şantaj în penitenciarele ţării

Procuratura Generală a definitivat cercetările şi a expediat în instanţa de judecată o cauză penală, în care, în calitate de inculpaţi figurează 9 deţinuţi ai Penitenciarului nr.16, com. Pruncul, învinuiţi de şantaj, precum şi de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale.

Toţi cei 9, potrivit procurorilor, fac parte din organizaţia criminală, condusă de condamnatul Moscalciuc Vladimir alias „Makena".

Această cauză penală a fost declanşată la începutul anului trecut, ca urmare a plîngerilor unor deţinuţi, care reclamau că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena".

În cadrul urmăririi penale procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena", alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani.

Datele procurorilor arată însă că, organizaţia criminală „Makena" îşi desfăşura activitatea criminală atît în penitenciarele ţării cît şi în afara ei.

Prin urmare, procurorii i-au trimis pe banca acuzaţilor atît pe liderul organizaţiei criminale Vladimir Moscalciuc, cît şi pe alţi opt membri ai grupării, printre care figurează şi numele lui Chirica Lilian - conducătorul grupării criminale din Penitenciarul Pruncul.
Toţi inculpaţii îşi ispăşeau pedepsele pentru comiterea unor infracţiuni grave şi deosebit de grave.
Dosarul a fost transmis spre examinare în Curtea de Apel Chişinău.

Potrivit procurorilor, probele acumulate au demonstrat că, gruparea criminală din Penitenciarul nr.16, sub conducerea condamnaţilor Moscalciuc Vladimir şi Chirica Lilian îşi realizau faptele infracţionale prin susţinerea unor angajaţi ai închisorii, cu care erau în cîrdăşie de mai multă vreme.

Procurorii continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa unor angajaţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare a Ministerului Justiţiei - care au statut de învinuiţi, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.