Trimite e-mail | Printeaza
IT
27.04.2011

ANRCETI a obligat SA „Moldtelecom” să implementeze evidenţa contabilă separată a activităţilor sale

ANRCETI  a obligat SA „Moldtelecom” să implementeze evidenţa contabilă separată a activităţilor sale

SA "Moldtelecom" va crea un sistem de evidenţă contabilă separată în cadrul contabilităţii interne de gestiune şi va publica anual, pană pe data de 31 mai, rapoarte financiare pe servicii şi unităţi de afaceri pe anul precedent celui de gestiune. Această obligaţie este prevăzută de Instrucţiunile privind implementarea de către SA „Moldtelecom" a evidenţei contabile separate aprobate prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din 22 aprilie 2011. Ea a intrat în vigoare la data adoptării şi urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.

Hotărârea dată a fost elaborată în temeiul art. 46 al Legii comunicaţiilor electronice şi în baza hotărârilor anterioare ale Consiliului de Administraţie al ANRCETI prin care acesta a stabilit pentru SA „Moldtelecom" obligaţia de a ţine evidenţa contabilă separată în legătură cu puterea sa semnificativă pe câteva pieţe cu ridicata: de terminare a apelurilor voce în reţelele sale individuale de telefonie fixă, a accesului la infrastructura de reţea la un punct fix şi pe piaţa accesului în bandă largă. În prezent, Agenţia desfăşoară consultarea publică  a  analizei pieţei accesului utilizatorilor finali la un post fix din reţeaua publică de telefonie, care arată că SA „Moldtelecom" are putere semnificativă şi pe această piaţă cu amănuntul.

Instrucţiunile prevăd că SA „Moldtelecom" va face prima raportare de situaţii separate pentru anul 2010 către 1 martie 2012, până la 31 mai 2012 va prezenta rapoartele financiare pentru anii 2010 şi 2011, consolidat, iar ulterior - în fiecare an,  până pe data de 31 mai, ale anului precedent celui de gestiune.

Impunerea obligaţiei de implementare de către SA „Moldtelecom" a evidenţei contabile separate are scopul de a crea condiţii suplimentare de stimulare a competiţiei pe pieţele de comunicaţii electronice prin asigurarea transparenţei activităţilor furnizorului dat pe aceste pieţe, a condiţiilor nediscriminatorii de furnizare a serviciilor de acces şi interconectare pentru concurenţi şi eliminarea practicii actuale de subvenţionare încrucişată a serviciilor furnizate de acesta. Implementarea sistemului de evidenţă contabilă, care va cuprinde şi separarea costurilor pe servicii, va permite calcularea cu o acurateţe sporită a tarifelor pentru serviciile furnizate utilizatorilor finali, informeaza Serviciul de presă al ANRCETI.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus