Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-31/escrocherii-de-proportzii-cu-mashini-de-lux-20536.html
Data: Mar 31, 2011 (18:26)

Escrocherii de proporţii cu maşini de lux

Potrivit MAI, poliţia a stopat tentativa unui cetăţean din Moldova de a scoate ilegal din ţară un automobil de lux, care, de fapt, nici nu-i aparţine. Cercetările poliţieneşti au stabilit că, bărbatul, în vârstă de 25 de ani, s-a dovedit a fi membu activ al unui grup criminal specializat în furturi de maşini luxoase şi exportul acestora peste hotare.

Recent, Direcţia pentru combaterea crimei organizate a Direcţiei generale servicii operative a Ministerului Afacerilor Interne a examinat o informaţie operativă, potrivit căreia în zona de nord a ţării îşi desfăşoară activitatea un grup de persoane bine organizat, specializat în răpiri de automobile şi exportarea acestora în Republica Ucraina spre comercializare. Potrivit informaţiilor poliţieneşti deţinute, suspecţii ar fi ţintind doar maşini de lux, pe care le arendau de la agenţii specializate.
Astfel, după un şi de acţiuni operative de investigaţii, ofiţerii responsabili de zona de nord a DCCO DGSO au identificat unul dintre cei trei membri ai acestui grup. Bărbatul a închiriat o maşină de model „BMW X5" de la o firmă din municipiul Chişinău, după care s-a adresat unui angajat al poliţiei rutiere, din aceeaşi localitate, pentru a-l escorta la trecerea postului vamal „Grimăncăuţi", raionul Briceni, fără a fi înregistrat conform procedurii legale. Pentru această „susţinere" tipul plătea o remunerare de 1000 de dolari SUA. Astfel, planul suspectului a eşuat, poliţistul colaborând activ cu angajaţii DGSO MAI. Acesta a fost surprins de forţele de ordine în momentul în care încerca să iasă din ţară, cu automobilul arendat, prin postul vamal menţionat.

Cercetările poliţieneşti au stabilit că, maşina a fost comandată de complicii săi din Ucraina, suspectul moldovean având rolul de transportator. Contra a 10 000 de dolari SUA acesta urma să conducă maşina până în Ucraina, unde îl aştepta comanditarul ucrainean care urma să schimbe numerele şi actele de înmatriculare moldoveneşti ale maşinii pe altele ucraineşti false.

În prezent, forţele de ordine colaborează cu omologii săi din Ucraina, în scopul identificării şi reţinerii celorlalţi membri ai acestui grup. Până în prezent, oamenii legii au identificat încă doi membri ai acestui grup. Ei se află în Ucraina, unul ar fi moldovean. Alte circumstanţe şi persoane implicate urmează a fi stabilite.

De menţionat că, poliţia presupune că grupul ar fi implicat şi în sustragerea şi scoaterea ilegală din ţară a altor două maşini luxoase de model „Mercedes" şi „BMW X5", acest fapt urmând a fi demonstrat de poliţie.

În prezent, moldoveanul reţinut este cercetat penal în baza art. 190 al. 5 Cod Penal al RM. Dacă va fi găsit vinovat de „Escrocherie în proporţii deosebit de mari" acesta riscă să facă de la 8 la 15 ani de închisoare.