Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-02-18/patru-persoane-au-fost-retzinute-de-cccec-fiind-banuite-de-trafic-de-influentza-19987.html
Data: Feb 18, 2011 (09:57)

Patru persoane au fost reţinute de CCCEC, fiind bănuite de trafic de influenţă

Potrivit CCCEC, membrii unei grupări organizate, specializate în trafic de influenţă, a fost reţinută de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice ieri, 16 februarie în incinta unei bănci din capitală. Cele patru persoane ar fi extorcat 450 000 euro de la reprezentantul unui investitor străin pentru a-i soluţiona o chestiune legată de participarea acestuia la construcţia unui cartier locativ din sectorul Ciocana al capitalei, strada Mircea cel Bătrîn.

Este vorba despre doi agenţi imobiliari şi doi intermediari. Aceştia promiteau că pot determina responsabilii primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai SA „Apă Canal" să favorizeze investitorul străin în obţinerea dreptului de a construi pe 8.7 ha, date în folosinţa „Apă Canal", case de locuit, inclusiv spaţii comerciale şi o grădiniţă.

În momentul flagrantului, aceştia au primit 370 mii euro, prima tranşă de 50 000 euro şi 550 000 lei, fiind găsită în rezultatul percheziţiei.

Precizăm că de facto, suma extorcată iniţial a fost de peste 5 milioane de euro, iar 450 000 euro era un prim avans. Restul, 5 milioane urmau să ajungă pe conturile unor companii off-shore, rechizitele bancare ale cărora au fost prezentate în timpul negocierilor.

În prezent, cei patru se află în Izolatorul Centrului, fiind reţinuţi pentru 72 de ore.

Pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 326 Cod penal al Republicii Moldova.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, eu riscă pedepse între 3 şi 7 ani de închisoare cu o amendă de pînă la 30 000 lei.

Organul de urmărire penală acumulează probele necesare pentru a stabili toate circumstanţele şi a identifica persoanele care se fac vinovate în acest caz.