Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.02.2011

Permise de conducere contra şpagă

Obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere prin coruperea unor responsabili din comisiile de examinare continuă a fi una din cele mai simple metode de a deveni şofer, fără a susţine probele necesare pentru calificare.

Potrivit CCCEC, doar în trei zile, ofiţerii Centrului anticorupţie au reţinut trei responsabili ai comisiilor de profil, aceştia fiind bănuiţi de trafic de influenţă. Banii pretinşi pentru un permis auto variau între 1000 şi 3500 lei.

În rezultatul unei sesizări parvenite la DGT "Nord" a CCCEC, a fost reţinut Malinovshi Serghei, instructor al Şcolii auto din Făleşti, care ar fi extorcat şi primit de la un cetăţean 1000 lei, susţinînd că are influenţă asupra unor persoane din cadrul Comisiei de examinare a Secţiei Evidenţă şi Examinare a Transportului (SEET) din raion şi că le poate determina să elibereze permisul, categoria "B", fără probele necesare.

Specialistul a fost reţinut chiar în incinta  SEET.
Într-un alt caz, instructorul auto al SRL „Andrieş Prim"  Nastas Alexandru ar fi extorcat şi primit 1600 lei de la o femeie pentru a-i ajuta să perfecteze permisul de conducere. Bărbatul susţinea că are influenţă asupra membrilor comisiei din cadrul Î.S. "REGISTRU" şi că-i poate convinge să aprecieze pozitiv examenul.

În momentul reţinerii, banii marcaţi "mită CCCEC" au fost găsiţi în buzunarul inspectorului.
Suma de 3500 lei ar fi fost pretinsă de către Profir Vasile, instructor al "Şcolii auto Profir" din Donduşeni, pentru a favoriza susţinerea cu succes a examenului auto şi eliberarea permisului de conducere de categoria a II-a unui cetăţean. Instructorul a fost reţinut în flagrant în momentul primirii banilor marcaţi.

În privinţa celor trei au fost pornite cauze penale în temeiul art. 326 Cod penala RM „traficul de influenţă".
Dacă se va demonstra vinovăţia acestora, ei riscă pedepse sub formă de amenzi în mărime de pînă la 60 000 lei sau închisoare pe un termen de pînă la 7 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus