Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2010

Ambasadorul României la Chişinău: Ne-am dori să începem anul diplomatic 2011 prin cel puţin o vizită la nivel înalt la Bucureşti sau la Chişinău

Ambasadorul României la Chişinău: Ne-am dori să începem anul diplomatic 2011 prin cel puţin o vizită la nivel înalt la Bucureşti sau la Chişinău

Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău, a acordat un interviu pentru „Adevărul", în care vorbeşte despre planurile diplomatice pentru anul viitor. Ambasadorul susţine că evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi România depinde de voinţa politică din ambele capitale.

„Adevărul": Dle Marius Lazurca, care este interesul României în Republica Moldova?
Marius Lazurca: Interesele ţării pe care o reprezint în raport cu Republica Moldova nu s-au modificat de când România a recunoscut independenţa şi suveranitatea acestui stat. Ne dorim un stat stabil, democratic şi prosper în vecinătatea noastră răsăriteană. De la intrarea României în Uniunea Europeană ne dorim ca acest parcurs să fie urmat şi de Republica Moldova. În calitate de stat membru al UE, ca actor responsabil, dorim să contribuim la parcursul Moldovei către democraţie, libertate, valori şi standarde europene. Toate gesturile majore de politică externă pe care le face România în raport cu Republica Moldova, mai cu seamă în ultimul an şi jumătate, au ca scop integrarea acesteia în UE. Acesta este interesul nostru aici.


Ce aşteptări aveţi legate de evoluţia situaţiei în stânga Prutului după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie?
Felul în care a decurs scrutinul demonstrează că aceasta este încă o etapă democratică din parcursul Republicii Moldova, o secvenţă ce îi confirmă vocaţia europeană. Rezultatele alegerilor confirmă, într-o oarecare măsură, liniile de structurare a electoratului din Republica Moldova, care erau deja cunoscute. Nu sunt foarte mari suprize din acest punct de vedere. Am putea admite că această preponderenţă este un semn al preferinţei electoratului pentru continuarea parcursului european început cu o intensitate atât de mare în urma alegerilor din 2009. Mi-aş dori să cred că lucrurile bune care s-au acumulat în acest timp vor continua.


Care sunt preocupările de moment ale Ambasadei României la Chişinău?
Ceea ce ne interesează în momentul de faţă este să observăm cu atenţie şi solidar care este dinamica politicii interne din Republica Moldova, fiindcă e limpede - de configuraţia viitorului guvern depinde şi structurarea într-o etapă următoare a proiectelor noastre politice concrete. Ne-am dori să începem anul diplomatic 2011 prin cel puţin o vizită la nivel înalt la Bucureşti sau la Chişinău. Ne dorim, de asemenea, ca următorul proiect să fie mult aşteptata şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău şi aprobarea de către cele două executive a planului de acţiuni care să concretizeze parteneriatul strategic pentru Europa convenit de tările noastre.


Credeţi că integrarea Republicii Moldova în UE ar fi posibilă în cazul revenirii la putere a unei guvernări comuniste?
Pentru a înţelege ce se va întâmpla, trebuie să vedem rezultatele practice ale declaraţiilor pe care le face un partid sau altul. Aş spune totuşi că există câteva semne încurajatoare. Un partid care pledează pentru integrarea europeană în timpul campaniei îşi asumă răspunderea faţă de electorat. În cei aproape opt ani de guvernare comunistă s-au făcut paşi către integrarea europeană. Poate că, după gustul nostru, nu au fost paşii cei mai hotărâţi, poate că viteza acestor paşi nu a fost atât de mare. Aceste două mandate ale Partidului Comuniştilor nu sunt complet lipsite de rezultate în acest sens. Există totuşi semnale pozitive, însă dovezile se fac în mod practic, nu doar retoric.


Reprezentaţi diplomaţia de la Bucureşti în Republica Moldova de aproape un an, după un mandat de ambasador al României la Vatican. Unde v-aţi simţit mai confortabil?
Vaticanul este una dintre marile puteri politice. O întreagă istorie a epocii diplomaţiei consemnează influenţa, forţa, capacitatea analitică şi de pătrundere a diplomaţiei pontificale, lucru care se confirmă şi astăzi, când, potrivit unei ziceri comune în lumea diplomatică, Sfântul Scaun este cea mai mică dintre marile puteri globale. Puţine alte puteri au capacitatea de a se pronunţa cu egal discernământ despre toate marile dosare ale intelectualităţii internaţionale, aşa cum o face Vaticanul. În ceea ce priveşte poziţia de ambasador la Chişinău, raporturile bilaterale speciale dintre România şi Republica Moldova imprimă funcţiei importanţă, intensitate şi încărcătură deosebită. Am putut acumula în timp scurt rezultate remarcabile - de la semnarea Acordului privind micul trafic de frontieră şi deschiderea consulatelor generale sau, mai recent, inaugurarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău până la deblocarea negocierilor şi, în fine, semnarea Tratatului privind regimul frontierei dintre Republica Moldova şi România. Am putut demonstra că, dacă există voinţă politică în ambele capitale, toate dificultăţile pot fi parcurse în mod fericit şi într-un timp foarte scurt.

Citeste interviul integral pe Adevarul.ro.

cuvinte-cheie: Lazurca | Marius | Romania | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus