Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-14/r-moldova-ar-trebui-sa-prefere-ue-gazului-ieftin-rusesc-oficial-suedez-19176.html
Data: Dec 14, 2010 (17:10)

R. Moldova ar trebui sa prefere UE gazului ieftin rusesc - oficial suedez

Perspectiva unui acord de liber schimb Uniunea Europeana-Republica Moldova este mai bun pentru viitorul acestei tari decat gazul rusesc ieftin, a declarat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

"Noi nu am oferit gaz, Suedia nu se pricepe la asa ceva. Nici Polonia", a spus Bildt citat de Euobserver. Declaratia acestuia vine la o saptamana de la vizita efectuata la Chisinau impreuna cu omologul sau polonez Radoslaw Sikorski.

Oficialul suedez a tinut sa precizeze ca "daca vrei sa vezi de ce anume are nevoie economia Republicii Moldova, este de mentionat un acord complet de liber schimb cu Uniunea Europeana. Acesta ar duce la o mai buna dezvoltare a acestei tari, care in prezent este cea mai saraca din Europa. Nu spun ca gazul ieftin este un lucru rau, dar economiile si prosperitatea nu se pot construi pe gaz ieftin".

Vizita oficialului la Chisinau a avut loc dupa ce alegerile din 28 noiembrie nu au reusit sa ofere mandate suficiente nici proeuropenilor nici comunistilor pentru o majoritatea prezidentiala, majoritatea care sa poata alege seful statului.

In plus, Bildt a avertizat ca o revenire a comunistilor la conducere ar presupune o incetinire a ritmului reformelor.

La randul sau, ministrul roman de externe Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles, ca cele 27 de tari care fac parte din blocul comunitar sunt dispuse sa acorde suport taberei proeuropene din R.Moldova. (Ziare.com)