Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2010

Republica Moldova va prezida Comitetul Părţilor a Convenţiei Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane

Potrivit MAEIE, pe 6 decembrie 2010, Tatiana Pârvu, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei, a fost aleasă, pentru o perioadă de un an, în calitate de Preşedinte al Comitetului Părţilor a Convenţiei Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane. Vice-preşedinte al Comitetului este Reprezentantul Permanent al Austriei pe lîngă Consiliul Europei.

Constituit din reprezentanţii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei din 30 state membre la Convenţie, Comitetul Părţilor este organul politic, în competenţa căruia intră alegerea membrilor Grupului de Experţi în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane (GRETA) şi în baza recomandărilor şi concluziilor acestuia, adoptarea recomandărilor vizînd măsurile necesare de întreprins în statele membre pentru combaterea fenomenului traficului de persoane.

În conformitate cu prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane, Comitetul Părţilor activează în calitate de observator internaţional în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane şi de protecţie a victimelor traficului, promovînd o cooperare strînsă cu alte organisme internaţionale, inclusiv UE, ONU, OSCE. Comitetul Părţilor s-a convocat pentru prima dată în decembrie 2008, la un an de la intrarea în vigoare a Convenţiei.

Republica Moldova a stat la bazele elaborării respectivei Convenţii, fiind printre primele state care a semnat şi ratificat acest document european. Alături de alte 14 state, Republica Moldova este reprezentată şi în cadrul GRETA, organul de lucru al Convenţiei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus