Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.10.2010

În cadrul Programului "Compact", vor fi reabilitate 11 sisteme de irigare din R. Moldova

În cadrul Programului

Vlad Filat şi Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului Daniel Yohannes au vizitat astăzi localitatea Slobozia-Duşca (r. Criuleni), unde va fi reabilitat sistemului de irigare.

„Acordul semnat în ianuarie, 2010 la Washington, care prevede alocare a Republicii Moldova a grantului de 262 milioane dolari SUA, a fost primul semnat de mine în calitate de Preşedinte al Corporaţiei Provocările Mileniului, de aceea Republica Moldova ocupă un loc special în inima mea", a precizat Daniel Yohannes.

Daniel Yohannes a specificat că în total vor fi reabilitate 11 sisteme de irigare, care acoperă o suprafaţă de peste 15,5 mii hectare de terenuri agricole. Daniel Yohannes a urat mult succes la implementarea proiectului şi celor care vor beneficia de acesta.

Sistemul de irigare din localitatea Slobozia-Duşca a fost construit în anul 1958 şi urmează să fie reabilitat în cadrul Programului Compact. Vlad Filat şi Daniel Yohannes au fost informaţi despre importanţa reabilitării acestui sistem de irigare în cadrul Programului „Compact", avînd în vederea şi tradiţiile locale de cultivare a fructelor şi legumelor. Proiectul de reabilitare a sistemului de irigare prevede schimbarea a 200 de hidrosisteme şi a 70 de supape. De asemenea, sistemul va deveni unul automatizat, iar consumul de energie electrică va fi redus substanţial. În rezultat, pînă în 2014 peste 770 de hectare de terenuri agricole din Slobozia-Duşca şi oraşul Criuleni vor putea fi irigate, producţia agricolă la hectar va creşte, iar calitatea va fi mai înaltă. Numărul total al utilizatorilor de apă la prima etapă se cifrează la circa 1400, dintre care 800 din localitatea Slobozia-Duşca.

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a spus că experţii Programului „Compact" vor fi alături de beneficiari şi le vor oferi consultanţă şi asistenţă în implementarea proiectului de reformare a sistemului de irigare local. Valentina Badrajan a precizat că, în cadrul acestui proiect, de asemenea va fi deschisă şi o linie de creditare, destinată achiziţionării echipamentului de sortare, ambalare prelucrare a producţiei agricole, informează Serviciul de presă al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus