Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
14.07.2010

Ruperea controlată a digului de la Leuşeni

Astazi, 14 iulie 2010, la ora 8 30, a fost inceputa ruperea controlata a digului de protectie antiviitua a riului Prut in locul confluentii piraului Nirnova. Aceasta masura tehnica va da posibilitatea de a evacua apa din lunca inundabila cu suprafata cca 3800 ha unde sunt inundate localitatile Nemteni, Cotul Morii, Obileni si Sarateni. Acesta masura aplicata, odata cu scaderea nivelului riului Prut, permite de a evita inundatia localitatilor si a luncilor amplsate in aval pina la gura de varsare cu riul Prut, informează un comunicat al Agentiei „Apele Moldovei"

Potrivit Departamentului Situaţii Excepţionale, la nord pe rîul Prut pe teritoriul raionului Briceni s-a înregistrat o creştere a nivelului apei în oraşul Lipcani cu 0,55m şi Şirăuţi cu 0,64m. Această creştere a nivelului apei este datorată precipitaţiilor din munţii Carpaţi.

În lacul de acumulare Costeşti Stînca este atestată o descreştere a nivelului apei cu 0,12m, iar debitul de devărsare a variat într 750-650m3/s. Pe segmentele Leova- Cantemir se atestă o menţinere a nivelului apei iar în raionul Cahul o creştere între 0,07-0,17m.

Pe rîul Nistru s-a înregistrat o creştere în lacul de acumulare Dubăsari cu 0,02m, debitul de devărsre fiind de 1410m3/s. Pe segmentele Criuleni-Vadul lui Vodă s-a atestat o creştere cu 0,35 m. În or. Vadu lui Vodă creşterea a fost de 0,26m.

În vederea preîntîmpinării inundaţiilor s-au desfăşurat lucrări de fortificare a digurilor în localităţile cu pericol de inundaţii atît pe rîul Prut cît şi Nistru.

Pe rîul Prut s-au consolidat diguri de protecţie în raionul Cantemir satele Goteşti, Ghioltosu, Antoneşti, în raionul Cahul satele Colibaş, Văleni, Brînza, în raionul Hînceşti satele Sărăteni şi Nemţeni.


Pe rîul Nistru  s-au fortificat diguri în raionul Anenii Noi satele Varniţa, Teliţa, Calfa şi în locurile mai joase de pe plaja de la Vadul lui Vodă. Astăzi aceste lucrări vor continua.


În urma inundaţiilor de pe rîul Prut au fost evacuate 2783 de persoane dintre 150 copii, iar 690 de case inundate. La moment sînt antrenate 2700 de persoane pentru preîntîmpinarea şi lichidarea consecinţelor inundaţiilor.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus