Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-17/mtic-a-lansat-saptamina-telecomunicatziilor-shi-societatzii-informatzionale-in-r-moldova-15847.html
Data: May 17, 2010 (14:07)

MTIC a lansat Săptămîna Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în R.Moldova

La ceremonie a participat Vladimir Filat, care a ţinut să mulţumească partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în această direcţie şi a cerut responsabililor din domeniu să se pregătească mai intens pentru vizita conducerii Băncii Mondiale, preconizată pentru luna august anul curent, pe marginea implementării proiectului de dezvoltare a TIC.

Alexandru Oleinic a trecut în revistă, ultimele realizări ale sectorului tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor din Moldova. Oleinic a specificat că pe parcursul ultimilor ani sectorul TIC din Moldova menţine o dinamică de dezvoltare stabilă şi s-a bucurat de un volum considerabil de investii. Veniturile anuale ale sectorului TIC au atins în 2009 nivelul de circa 6 miliarde lei, ceea ce a constituit aproape 10% din PIB. Cifra de afacere şi exporturile producătorilor de aplicaţii software, practic, se dublează în fiecare an. Sectorul TIC este unul din cele mai dinamice, mai profitabile, şi mai promiţătoare sectoare ale economiei Moldovei.
La sfârşitul anului 2009 în sectorul TIC erau înregistrate peste 1 200 întreprinderi, care angajează circa 13 mii persoane cu un salariu mediu lunar de 6,1 mii lei - unul din cele mai mari din economia noastră. Ponderea angajaţilor cu studii superioare este, de asemenea, una din cele mai mari, comparativ cu alte sectoare.

Potrivit lui Oleinic, numărul total de abonaţi, conectaţi la operatorii reţelelor de telefonie fixă a atins la sfârşitul anului 2009 cifra de 1,14 milioane ceea ce înseamnă că la 100 locuitori revin cca 32 telefoane fixe. Realizările operatorilor de telefonie mobilă sunt impunătoare: numărul total de conectări ridicându-se la 2,7 milioane ceea ce înseamnă că la 100 de locuitori revin cca 80 telefoane mobile.

Aproximativ o treime din numărul total de gospodării dispun de computere şi 27 la sută dispun de acces la Internet.

Ministrul a spus că în cadrul Săptămînii vor avea loc mai multe evenimente importante, accentul fiind pus pe Conferinţa Internaţională „Moldova e-Gov Summit" cu tematica: „Tehnologiile Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru o mai bună guvernare", care se va desfăşura pe 18 şi 19 mai, în premieră pentru Republica Moldova.

În cadrul Ceremonuiei de deschidere a săptămînii, cu prilejul marcării a 120 ani de la darea în exploatare în Chişinău a primei Centrale telefonice cu o capacitate de 300 linii, a fost lansat plicul poştal cu marcă fixă cu titlul „120 de ani de la punerea în funcţiune a primei centrale telefonice din Chişinău".

De asemenea, cu prilejul marcării a 20 de ani de la crearea primului minister responsabil de Tehnologiile Informaţionale şi Comunicaţii, a fost pusă în circulaţie un plic poştal cu marcă fixă cu acest subiect.