Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-01-28/un-bancomat-din-capitala-era-dotat-cu-instalatzii-dubioase-de-citire-shi-inregistrare-a-informatziei-14258.html
Data: Jan 28, 2010 (13:15)

Un bancomat din capitală era dotat cu instalaţii dubioase de citire şi înregistrare a informaţiei

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a depistat recent un bancomat plasat în incinta filialei unei instituţii bancare din Chişinău,  dotat cu instalaţii dubioase de citire şi înregistrare a informaţiei de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Sesizarea a parvenit de la bancă, fiind întreprinse acţiuni comune de identificare şi demontare a aparatajului suspect, precum şi de verificare a potenţialelor prejudicii aduse clienţilor.

Examinînd ATM -ul, experţii CCCEC au descoperit un mecanism de tip „card righter", plasat în orificiul de introducere a  cardurilor bancare în aşa fel, încît informaţia de pe card, pînă a ajunge în bancomat, era înregistrată pe acest dispozitiv.
Totodată, în partea de sus a bancomatului a mai fost găsit un obiect suspect din masă plastică, în interiorul căruia era camuflată o cameră video „micro", focusată asupra tastaturii pentru introducerea codului PIN. 

În cadrul cercetărilor s-a constatat că utilajul menţionat a fost instalat  la 16 ianuarie 2010, în jurul orelor 16:30 de către două persoane neidentificate, în scopul obţinerii datelor de pe cardurile persoanelor care se vor deservi la acest ATM.
 Din momentul instalării acestuia pînă la depistarea lui, la bancomat s-au deservit circa 90 de clienţi. Graţie acţiunilor de securitate întreprinse de CCCEC şi reprezentanţii băncii a fost posibilă evitarea fraudelor de pe conturile cetăţenilor.
În prezent Centrul desfăşoară măsuri active în vederea identificării, reţinerii şi atragerii la răspundere a infractorilor. În acelaşi context, accentuăm că sustragerea banilor de la clienţi a eşuat datorită reacţiei prompte a băncii şi a angajaţilor CCCEC. Această tentativă nu trebuie calificată, sub nici o formă, drept prejudiciu de imagine adus băncii şi credibilităţii cardurilor bancare.

Potrivit CCCEC, în perioada anului 2009, subdiviziunile Centrului au pornit 18 cauze penale conform prevederilor art. 237 CP (fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau altor carnete de plată false), cu documentarea şi reţinerea în flagrant a patru grupări criminale care practicau acest gen de activitate.