Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.12.2009

CCCEC a finisat urmărirea penală în care sunt vizaţi 19 colaboratori vamali

Centrul a finisat urmărirea penală pe cauza pornită privind faptul de creare şi conducere a unei organizaţii criminale, compusă din colaboratori ai Serviciului Vamal, care pe parcursul anilor 2006-2008, folosind situaţia lor de serviciu, au favorizat introducerea prin contrabandă a mărfurilor de larg consum în valoare totală de 26 milioane lei.

Încă în luna iulie 2008, Centrul a anunţat despre deconspirarea unui grup de colaboratori vamali care, folosind situaţia lor de serviciu, contribuiau la trecerea peste frontiera vamală a R.Moldova a diferitor mărfuri în asortiment prin contrabandă în proporţii deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale a fost efectuat un volum impunător de acţiuni de urmărire penală şi măsuri operative de investigaţie, în rezultatul cărora au fost documentate peste o sută de cazuri de contrabandă.

Este evident că aceste infracţiuni nu a fost posibil de săvârşit fără ajutorul colaboratorilor serviciului vamal, în obligaţiunile de serviciu ale cărora era combaterea faptelor de contrabandă şi identificarea declarării neautentice a valorii în vamă a mărfurilor la import.

Însă, dat fiind faptul că aceştia au fost organizaţi în 3 grupuri criminale, în funcţie de Birourile Vamale unde activau, prin favorizarea substituirii facturilor comerciale reale eliberate de furnizorii străini şi neefectuarea controlului fizic al mărfurilor la vamuire, facilitau trecerea mărfurilor în R.Moldova fără declararea lor la organul vamal şi perceperea drepturilor de import.
Fiind analizate acţiunile inspectorilor vamali implicaţi în perfectarea documentelor la importul mărfurilor în cazurile de contrabandă examinate s-a stabilit că de fapt trei colaboratori din cadrul aparatului central al Serviciului Vamal care  în 2006-2008 au deţinut funcţii de specialist al Secţiei supravegherea valorii în vamă, audit operaţional, inspector superior al secţiei fraude vamale, ulterior şef sector investigaţii operative al secţiei intervenţii operative au reunit cele trei grupări nominalizate şi încă două, în componenţa cărora intrau reprezentanţi ai diferitor agenţi economici, constituind o asociaţie criminală, care activa după următorul principiu:
Conducătorii organizaţiei, făcând uz de situaţiile lor de serviciu, au atras şi impus 3 agenţi economici să importe mărfuri după o schemă frauduloasă.

Având rechizitele a 15 firme delincvente (SRL "Redser-Grup", SRL „Har-Lux", SRL „Dalaero", SRL „Retard-Grup", SRL „Slancom-Grup", SRL „Cramet-Com", SRL „Chirnir-Com", SRL „Orion", SRL „Aras-Comtrans") vameşii transmiteau ultimelor tipul, cantitatea şi valoarea diminuată a mărfurilor pentru perfectarea facturilor comerciale cu date denaturate pe care, ulterior, prin intermediul unor curieri, le prezentau colaboratorilor vamali de la posturile vamale de frontieră împreună cu pachetul de documente în original, primit de la transportatori, pe care erau aplicate ştampilele personale de serviciu, fapt care atesta verificarea lor şi integritatea sigiliului de la unitatea de transport cu care se transporta marfa.

Totodată inspectorii vamali includeau în Sistemul Informaţional Asicuda World doar denumirea acelor mărfuri incluse în invoce-ul falsificat, creînd premise pentru inspectorii vamali de BV interne Chişinău şi Comrat de a vămui mărfurile în baza documentelor falsificate, cu date diminuate privind cantitatea şi valoarea mărfii.

La finisarea procedrurilor, pachetul de documente originale se întorcea şoferului pentru a evita careva probleme în caz de verificări sau controale inopinate pe ruta de deplasare spre BV Intern, unde în baza setului fals de invoice care era substituit se întocmeau declaraţii vamale care conţineau alte date denaturate privind tipul, cantitatea şi valoarea reală a mărfurilor.
Colaboratorii BV interne, în baza acestor declaraţii false, fără a efectua controlul fizic şi a contrapune datele din documente cu cantitatea reală care se afla în compartimentul marfar al camionului, validau declaraţiile vamale şi aplicau liberul de vamă, prin ce contribuiau la trecerea mărfurilor prin contrabandă.

După schema analogică, în perioada 2006-2008, au fost importate articole de vestimentaţie de diferite brand-uri pentru o importantă reţea de magazine de firmă amplasate în centrul capitalei.

Astfel, drept urmare  a contrapunerii documentelor care atestau cantităţile de marfă şi valoarea lor reală cu cele falsificate, s-a stabilit că, numai de la un furnizor  nu au fost declarate mărfuri la import în valoare de 8.7 milioane lei - prejudiciu adus bugetului de stat.

Ulterior, pentru atribuirea unui aspect legal a provenienţei mărfurilor aduse prin contrabandă în R.M,  se întocmeau facturi fiscale conform cărora marfa respectivă era procurată de la agenţi economci delincvenţi. Beneficiarii mărfurilor respective, inclusiv proprietarul şi factorii de decizie ai întreprinderilor, le-a fost înaintată învinuirea de organizarea şi săvîrşirea de contranadă şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale au fost recunoscuţi şi audiaţi în calitate de învinuiţi 28 de colaboratori vamali de complicitate la contrabandă cu folosirea situaţiei de serviciu.

Ca urmare a administrării de suficiente probe care demonstrează vinovăţia a 19 colaboratori vamali şi altor persoane implicate în săvîrşirea infracţiunilor încriminate, cauza penală a fost transmisă procurorului cu propunere de întocmire a rechizitorului şi expediere în judecată.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus