Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.12.2009

Marş al Tăcerii în semn de solidaritate cu victimele violenţei

Amnesty International Moldova, Winrock International, HomoDiversus Pro şi LaStrada au desfăşurat astăzi Marşul Tăcerii cu deviza "Viaţa fără violenţă este dreptul meu". În acest fel, organizaţiile au marcat încheierea Campaniei "16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen" şi Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

"În ultima zi a Campaniei împotriva violenţei dorim să credem că am reuşit să ne atingem scopurile propuse - să le convingem pe victime că trebuie să lupte pentru drepturile lor şi să-i facem pe cei indiferenţi să ia atitudine. Chiar şi un mic progres în această direcţie este deja o victorie", consideră organizatorii acţiunii.

Participanţii la Marşul Tăcerii au mers de la intersecţia străzilor Armenească şi Ştefan cel Mare până în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a atrage atenţia, încă odată, asupra problemei violenţei în bază de gen şi pentru mobilizarea publicului larg în lupta pentru apărarea drepturilor omului. Aceştia au purtat lozinci împotriva violenţei şi au distribuit pliante informative. „Dacă fiecare din noi va înţelege cât de grav este acest fenomen, problema va dispărea de la sine. Atunci agresorul nu va mai abuza, victima va şti cum să se apere, iar martorii nu o vor lăsa fără ajutor", spun organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Activiştii şi-au lipit gurile, accentuând problema estenţială împotriva căreia trebuie să lupte fiecare persoană - tăcerea. Organizatorii menţionează că problema violenţei nu va dispărea dacă nu se vor depune eforturi pentru combaterea ei: „Victimele violenţei obişnuiesc să „tacă" despre abuzurile la care sunt supuse, găsind mii de scuze pentru violator. Trebuie să punem capăt acestui obicei, să nu ne mai conducem de ideea „Femeia nebătută este ca şi casa nemăturată şi să spunem un „Nu" respicat violenţei".

La sfârşitul evenimentului participanţii au lansat în aer baloane violete şi galbene în semn de solidaritate cu victimele violenţei în bază de gen şi speranţa unui viitor mai bun: „Vrem să le arătăm victimelor violenţei că suntem aproape de ele, că dorim să le ajutăm, că ştim cum să o facem. Ele nu sunt nici singure şi nici neajutorate, ele pot conta întotdeauna pe sprijinul nostru", au declarat organizatorii Marşului.

Campania „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen" se încheie pe data de 10 decembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Astfel se trasează o legătura strânsă dintre aceste două evenimente, subliniindu-se faptul faptul că violenţa reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

****

În cadrul Campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen" organizaţiile Amnesty International Moldova, Winrock International, HomoDiversus Pro şi LaStrada au desfăşurat o serie de activităţi menite să sesibilizeze opinia publică privind problema violenţei:

25 noiembrie 2009 - Acţiunea publică de lansare a Campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen";

29 noiembrie 2009 - Flash mob împotriva violenţei în bază de gen şi acţiune de colectare a semnăturilor în susţinerea victimelor din Tadjikistan;

30 noiembrie 2009 -Training privind abordarea Violenţei domestice şi Traficului de fiinţe umane: "Două puncte de vedere asupra violenţei domestice" şi "Migraţie: mituri şi realitati";

6 decembrie 2009 - Acţiune publică de colectare a semnăturilor în susţinerea victimelor violenţei din Tadjikistan, desfăşurată la Bălţi.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Inna Guleac, Ofiţer de presă Amnesty International Moldova,

tel: (+373-22) 83-58-08, e-mail: media@amnesty.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus